online counter

28 November 2010

34 Tutorial Retro Foto

Hari ni aku rajin sikit membuat benda-benda yang komplikated ni. Aku kalau mood baik konpem rajin buat kerja. Kawan-kawan yang mengikuti cerita melalut aku sepanjang minggu ni mesti paham kenapa aku celaru kebelakangan ni. Tapi akhirnya dah setel masalah.

Ekceli gambar ni hasil Cik Awek yang aku curi sebagai contoh. Hari tu ada yang bertanya macam mana untuk membuat scence ala-ala retro di sini. Ada banyak cara, tapi aku kongsi cara yang sangat mudah. Seperti biasa, buka Photoshop serta gambar untuk di vandaliskan.

Rajah 1
1. Macam tu la rupa asalnya (rajah 1). Tapi aku dah set brightness dan contrast. Cara nak set brightness dan contrast ni kau memang dah tau kan (dari menu bar buka Image> Adjusment > Brightness and Contrast). Memang dah rupa vintage photo/Retro ni selalunya overbright atau overexposure. Maka kau setkan la brightness dan contrast sesedap mata memandang.

2. Dah set contrast sekarang di menu bar jugak buka Layer > New Fill Layer > Solid Color... Maka benda seperti rajah 2 ni akan muncul.

Rajah 2
Tetapkan mode kepada Exculsion (seperti rajah 2 di atas).

3. Klik ok, kemudian benda baru akan muncul seperti dalam rajah 3.
Rajah 3

Nampak tak menu pick a solid color tu? Kau cuba main warna tu. Aku biasanya akan pilih warna biru untuk menghasilkan tint yang berwana kekuningan. Kursor tetikus bebentuk circle di kotak empat segi tepat tu untuk memilih kematangan warna. Kau hanya boleh pilih 1/2 ke bawah. Kau pilih  warna 1/2 ke atas, maka gambar akan jadi ala-ala negatif filem. Kau try la godek sendiri. Dah nampak sedap mata memandang, kau tekan ok dan siap. Ikut suka kau nak letak teks berdasarkan kreativiti kau. Sekian.

Ada yang tak paham jangan malu tanya. Selamat mencuba! Nampak tak, gambar asal lebih jelas dari gambar baru? Sebab tu aku panggil aktiviti ni sebagai foto vandalisme

34 Komen:

diana berkata... [Layan!]

satu hari nanti akak nak menjelajah jugak la dunia photoshop ni.sebabnye akak tengok budak2 sekarang pun tak ramai yang tau guna photoshop ni jadi akak kena la lebih pandai dari diaorang walaupun akak cuma ada spm je..hahahhaha...

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. berkata... [Layan!]

phewitttt... tua dia..
semoga sedikit ilmu yg disampaikan akan jadi bekalanmu diakhirat nanti dik.. amin ya robb..

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

ala-ala retro...80 an...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
orang sekolah tinggi pun ada jugak yg tak pandai berdikari. tau baca buku aja. hehe..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms..
haha.. entah la. bukan ilmu agama pun. tengs kak

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
bro, benda ni boleh jugak disebut vandalisme. hehe.. hasilnya pic jadi blur.. cuma saja nak meniru pic zaman polaroid

cintatehO berkata... [Layan!]

wah cntknye keta ni..nmpk klasik la...lalala

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cintatehO
ramai orang tak suka klasik

n i k l i s a berkata... [Layan!]

cam lomo. :)

little cart00n berkata... [Layan!]

cantik!
rak pandai nk edit guna photoshop!jeles!heee

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@n i k l i s a
pic ala-ala retro boleh dihasilkan oleh lomo kamera kan :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@little cart00n
dah tunjuk tu try la

Nasz berkata... [Layan!]

Okay! Sekarang jugak naz cuba! Terima kasih! :p Huhu
*muka gigih*

suzie rahman berkata... [Layan!]

siyes smart..xpnh gna photoshop

me3rma berkata... [Layan!]

hak3..nice mr.sasa..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
naz gigih dan kuat semangat :)

tak penah nmpk dia tapi suka kata-kata entri dia

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@suzie rahman
then sesekali boleh cuba. guna photoscape pun ok. instant edit tapi tak flexibel

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@me3rma
hehe.. sekadar perosak gambar.. ekceli minat ciri lomo

Fathiah Farid berkata... [Layan!]

nice..bole try ni..hee

white rose berkata... [Layan!]

arrggghh...bab2 photoshop ni mmg lemah...

white slalu guna coral draw,photocsape & Anvsoft...

dlm minggu ni try je guna photoshop...
maen bedal je...
kekeke...

thanks ye sasa, banyak ilmu yg dpt white perolehi...

Fuziani JSR berkata... [Layan!]

Photoshop ni mmg memeningkan akak... gambar yg cantik jadi buruk! Ada masa akak nak belajar jugak ni...

E.d.Y berkata... [Layan!]

tu dia..calon blog tutorial..vote cepat..terbaik tu

nama aku snow!!! berkata... [Layan!]

nk try godek2...hakhak

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fathiah Farid
hehe.. selamat mencuba :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
welkem, try la godek sesuka hati. ekceli pic camni boleh buat dgn efek photoscape tapi adakala overcontrast dan sebagainya yg over. so photoshop boleh adjust color tu secara manual :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fuziani JSR
adakala menarik jugak main benda ni. kadang2 kalau sunyi dan lapang, ambik gmbr yg yg dah shoot kemudian saja2 main photoshop. tp jarang save sekadar main benda tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
hehe.. bukan tutorial sangat pun.. tapi blog bro ada harapan. nanti kalau sempat aku tolong promot dlm entri..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nama aku snow!!!
cepat godekk!! aku tau ko pengguna photoshop.. hehe.. suka conteng gmbr sally

Faarihin berkata... [Layan!]

Alahai.. photoshop.. takde la pula software tu.. ada GIMP aje.. takpelah godek2 aje guna GIMP.. teringin gak nak edit pic jadi retro.. tapi belum berjaya agi.. huhuhu..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faarihin
its ok.. guna ja apa yg ada. lagi pun benda ni aktiviti vandalisme fotografi. hehe

Catherine- berkata... [Layan!]

ada doraemon laaaa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
ambik la,x mau suda ni.

satu juta million.. haha

biskut berkata... [Layan!]

boleh tahan jugak ko buat keje2 modified foto ni Sasa.Memang ko kira terer jugak lha.Mau berguru sama ko nih...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
teknik menghancurkan foto. haha..