online counter

30 September 2010

10 Foto Retro Eyqa

Adik kami jadi model lagi kali ni. Sebelum ni pinjam muka dia jugak kat entri tentang Perasaan Menunggu. Ekceli tu tentang perasaan aku, tak berkaitan dengan dia pun. Tiada foto model, artis atau pramugari yang aku pernah ambik melainkan kawan-kawan dan family aku sendiri. Orang kahwin tu lain cerita, jadi kawan la jugak. Eyqa, cousy Fiena dan Anot anak sedara aku tahun ni ambik PMR, semoga diorang cemerlang ;)
Gambar bergambar dengan eyqa

Sini aku nak cerita sikit tentang sharing is caring. Ada kawan-kawan yang tanya aku macam mana nak buat foto ni, buat foto tu. Aku kalau boleh, nak sangat syer sekarang ni khas buat kawan-kawan aku. Tapi satu masalah, aku tak menyempat lagi menilik software yang best untuk snapshot skrin windows. Nak buat guide kena lah ada gambar contoh step by step baru boleh faham.. Jadi sekarang ni aku akan syer apa yang  aku ada dulu okay, mula dari asas kamera. 

Hari tu janji sambung bab metering kamera untuk minimumkan noise, sorry belum sempat lagi tangkap foto contoh.. Coming soon...

10 Komen:

nurin adilla berkata... [Layan!]

suggestion : phostoscape

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurin adilla, yup, photoscape satu cara yg mudah untuk buat foto camni. tapi aku prefer photoshop jgk yg lebih flexibel ;)

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

ya..photoshop lebih jitu..bagi edit pic.....bro cam ne nak buat scene begini...

E.d.Y berkata... [Layan!]

lightroom je senang...hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan, ya, macam2 boleh buat dgn photoshop. software lain kdg2 terhad. ni nk kongsi la ni. tp aku tk ada software utk snap skrin photoshop tu. klu bro biasa guna photoshop mgkn bro kenal dgn curve layer. edit color kat layer curve tu. nti aku usahakan snapshot tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y, suggestion bro ni pun memang best. kdg2 aku edit guna lightroom bila ada byk foto ;)

hamzah ian berkata... [Layan!]

wa....

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@hamzah ian, apa kejadah tu? aku add jadik camni. wawiiiii!! lagi best

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

THANKS DA INFO BRO......

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan, sharing bro. sory x dpt tunjuk dgn jelas bt masa ni