online counter

20 November 2012

35 Fotografi Alam Berani Mati

Berhadapan dengan alam dan merakamkan gambar seindah mata memandang tidak semudah yang anda bayangkan. Keindahan alam tidak ditonjolkan secara manipulasi digital atau teknik fotografik.
Pulau Bohey Dulang, Semporna, Sabah.
Banyak khabar yang disampaikan terutamanya berkenaan pelawat yang hilang secara misteri di puncak ini. Namun saya percaya ianya humor sahaja, dan ini sekiranya kita berhati-hati. Hasilnya saya dapat merakamkan keindahan ini untuk dipaparkan kepada anda. 

Walau bagaimana pun, ingin juga saya kongsikan bahawa ianya tidak semudah seperti yang anda bayangkan.Beginilah caranya.

Untuk berada di pulau ini anda perlu memohon permit kebenaran daripada pihak Taman-taman Sabah. Mendaki sekurang-kurangnya selama 50 minit, bergantung kepada stamina individu. Info seterusnya diserahkan kepada Encik Google. Assalam.

30 Oktober 2012

8 Lagu Untukmu



Jiwang. Pernah. Dulu..

08 Oktober 2012

7 Perjalanan Mencari Sinar

Senyap.. Dalam hati, banyak kata yang ingin kami sampaikan. Tetapi kami tak pandai tuturkan dengan seindah bicara. Hanya melalui pandangan dan kaca lensa kami sampaikan.


Tajuk jiwang berkarat. Pui!.. Gimik beb..

04 Oktober 2012

7 Fotografi Dengan Perasaan

Tiada yang menarik. Suasana dan perasaanku pada ketika itu aku rakamkan dan luahkan kepada semua dalam bentuk gambar. Semoga kamu faham. Sekian.

22 September 2012

11 Tentang Perasaan Aku Terhadap Dia

Aku cuma mahu menyatakan kekesalanku dengan segala perbuatan aku dengan dia dulu. Dia kecewakan aku, tinggalkan aku. Tapi sebenarnya memang aku layak pun ditinggalkan. Cuma kekacauan jiwa yang menghalang aku berfikir secara relevan ketika itu. Aku asyik mempersoalkan kekejaman dia meninggalkan aku untuk seseorang yang lain. 


Namun jika dinilai siapa yang lebih baik sikapnya antara kami berdua sudah tentu dialah yang perlu dikatakan baik. Malah suatu ketika dia yang telah mengubah sikap nakalku yang terjebak dengan masalah sosial. Dari segi amal agama, dia banyak memberi kesedaran secara langsung dan tak langsung kepadaku.

Sedar diri sendiri. Tanpa ikatan yang sah, mereka berhak memilih yang terbaik untuk mereka. Teringat pepatah yang menyatakan "perempuan yang baik untuk lelaki yang baik", "menilai ketaatan pasangan dengan melihat ketaatannya kepada Allah". Terimalah kenyataan bahawa sebenarnya semuanya kesilapan kita sendiri.

Jika sebaliknya yang berlaku kepada nasib kamu, kenanglah kembali pepatah tadi. InsyaAllah ada yang terbaik untuk kamu.

Aku ingin meneruskan persahabatan ini tetapi jika ianya menganggu seseorang yang lain sewajarnya dielakkan. Walaupun dia bukan lagi kekasih, namun di hati dia tetap seorang sahabat yang telah banyak mengajarku tentang erti hidup. Tanpa dia dengari ucapan terima kasihku dengan mendoakan kesejahteraan dia.

Semoga dapat membantu kamu yang seperti aku. Jangan berhenti di sini, teruskan perbaiki diri. InsyaAllah jika jodoh akan bertemu lagi atau mungkin bertemu yang terbaik.


21 Julai 2012

17 Pasal Politik Semua Orang Gaduh

Aku benci dah debat politik dekat blog ni. Jangan datang dan syer link mengarut dekat blog aku. Dah tu sibuk cakap pasal hapuskan Ketuanan Melayu. Kata orang Melayu asyik kena hulur bagi makan tak mampu berdikari. bla bla bla.. Yang Melayu ni pun sibuk menyokong. Nak hapus sangat, hapuslah. Korang Melayu semua sokong. Dah tu korang jaminlah nanti kalau bangsa Melayu semakin mundur tanpa belaan.


Korang tak ingatkah siapa yang buka  KL tu? Bukan Melayu ok. Nak fikir betul-betul kaum kita ni dah jauh ketinggalan sejak pemerintahan British lagi. Bukan salah kita. Baca sejarah status quo. Aku nak berniaga pun tak mampu nak bersaing dengan rangkaian niaga orang Cina. Nak cakap pasal politik sangat korang kena jadi orang miskin dulu baru faham. Aku malas nak cakap hal politik. Yang aku tau bangsaku masih perlu dibela. Jadi korang nak hapus Ketuanan Melayu?

8 Perjalanan Hidup

Selepas bersahur tadi sembang dengan kawan lama tempat kerja dulu. Dah lama tak jumpa mesti dah makin gendut. Maklumlah orang dah kahwin. Banyak jugak kenangan kita bersama kan. 

Aku ketika itu tinggal seorang diri di tempat yang baru. Pernah aku terlantar sakit tenat seorang diri. Kau datang bantu aku, kejarkan aku ke Hospital. Aku pernah tumpang rumah kau gara-gara rumah aku kena banjir. Kau jangan lupa halalkan makan minum aku ok.

Hari ini kita bersama, esok belum pasti. Begitulah perjalanan hidup. Entah di mana akan terhenti. Malah banyak cubaan dan dugaan yang perlu kita tempuh. Walau bagaimana pun, semoga kita kuat menghadapi segala apa yang menghalang. Perjalanan mesti diteruskan. Jangan berhenti, jangan mengalah.


Sekian dan salam Ramadhan buat semua. 

13 Julai 2012

14 Jom Saling Follow di INSTAGRAM

Apa khabar rakan blogger? Maaflah aku dah lama tak ziarah korang semua. Aku masih ingat dengan Kak Diana Rashid, Iqa Syafikah, Kak Hanis Azla, Kak Ct Payung dan rakan-rakan photoblog, Nur, Cayril, Shatra, Fa'en, bro Edy dan yang ramai sangat. Tak larat nak sebut semua.

syok sendiri kat rumah dengan budak-budak ni.
Sekarang aku dah jarang keluar dengan DSLR. Sibuk beb. Tapi masih minat nak rakam gambar memori dalam perjalanan hidup ini. 


Kepada sesiapa yang menggunakan smartphone, jom lah layan INSTAGRAM. Seronok main dengan efek vintage dan lomo di situ. Korang pun jangan lupa saling follow dengan aku. Search aku asrisharif. Jom kongsi kisah melalui sekeping gambar.

27 Mei 2012

14 Dulu Lanskap Sekarang Potret

Dulu aku suka sangat ambik gambar lanskap. Sekarang suka potret. Lepak dengan prime lense memang best.

Fotografi potret lebih menawan terutama dengan model awek cun. Tapi aku ada limitasi, ustaz kata tak boleh syer gambar dedah aurat. Adakala kat fb pun uplod jugak tapi private untuk yang berkenaan. Blog publik sangat. Next time nak ambik gambar adik-adik bertudung. Sekian.

26 Mei 2012

9 Mula Semula

Putus cinta dan aku dah buang semua gambar dalam blog ini. Kemudian orang pun dah mula pelik tengok blog hitam kosong. Sekarang aku akan mulakan halaman baru, kisah baru. Sekian..

akhir sekali geng penghibur hati paling setia

18 Mac 2012

30 Koleksi Peribadi

Pagi tadi dengan penuh semangat kemas bilik tidur. Aku terjumpa handphone lama yang telah lama ku pinggirkan. Rupanya banyak kenangan yang terkandung di dalamnya. Gambar bersama teman-teman, gambar ketika remaja, gelagat dan kelakuan kami semua dirakamkan di situ.  Aku tertawa sendiri, bercampur sedih juga rasanya.
Nokia 7610 digunakan sejak zaman belajar, banyak gambar budak sekolah sejak 2004 dan rakan-rakan di UMS . Handphone N-Gage pula sebuah pemberian daripada seorang sahabat.
Nokia 5800 sejak 2010. Beli sebab nak video call dengan seseorang. Tapi  sekarang turut dipinggirkan sebab asyik buat aku terkenang termenung. Akan tetap tersimpan kerana masih banyak kenangan terindah di dalamnya.

Mulai hari ini, aku akan hargai setiap barang lama yang pernah aku gunakan kerana suatu hari ia akan mengingatkan aku kepada kenangan yang lalu. Kalau boleh, aku akan sediakan sebuah ruang yang boleh menempatkan semua barang lama agar sering ku tatap dan ingati. Gadget, jam tangan, kamera, gitar, dan seumpamanya akan ku sematkan sebagai koleksi peribadi.

02 Februari 2012

53 Cinta Tak Semestinya Bersatu

Dem jiwang! Telah lama aku tak blogging. Ini semua berpunca daripada jiwa kacau yang meracau-racau. Blog aku pun makin sepi, prestasi memang jatuh menjunam. Aku nekad nak blogging semula, seaktif-aktifnya hingga lupa masalah dunia. Haha.. 

Aku mahu berkongsi sedikit tentang masalah jiwa aku. Memanglah sekarang aku asyik merindu dengan ex-kekasihku yang tak patut dikasih. Namun aku cuba abaikan perasaan itu dengan kesibukan. Bagi manusia seperti kita, 
perpisahan itu adalah pasti 
cuma   cepat   atau   lambat 
itu  adalah ketentuan Ilahi

Aku dah boleh menerima kenyataan yang kami telah berpisah. Namun seperkara yang sukar untuk dilupakan adalah rasa perit kerana dikhianati. Mungkin untuk melupakan itu hanyalah redha dan kemaafan. Aku masih tak mampu. Tapi aku pasti akan dapat melupakan, mungkin apabila aku telah tua nyanyuk. Maka plan B aku adalah berubah menjadi buaya darat yang berjaya di alaf baru ini.  Oke! Ayat akhir tu tipu.

Next time aku mula update photography lagi.. Sekian.