online counter

23 September 2010

8 Aturan ISO pada Kamera DSLR

Otai-otai kamera tu konpem dah tahu. Aku sendiri tak tau apa nama penuh encik ISO ni.. Kalau kat DSLR kelajuan ISO boleh ditetapkan secara manual atau pun automatik. 

  100                 200              400                800              1600 
-Low ISO Speed ------------------------- High ISO Speed+
 
Aku malas nak ulas banyak-banyak, korang tengok sendiri hasil dan perbezaan daripada aturan kelajuan ISO pada  DSLR.   

Cahaya sekeliling terang  - Set kepada  Low ISO Speed
ISO100

Cahaya sekitar yang malap - Set kepada High ISO Speed 
ISO800
Kesan ISO
Low ISO Speed - noise agak kurang
High ISO Speed-noise makin banyak

Contoh di bawah; cropped photo menunjukkan perbezaan pengaruh penggunaan ISO speed

                      Low ISO Speed (less noise)                                        High ISO Speed (more noise)

Cara Minimumkan Penggunaan High ISO Speed (untuk mengelakkan lebih banyak noise)
Tajuk ni ditangguh sampai di sini (yang sebenarnya baru nak snap foto sebagai contoh)...
Permintaan oleh Encik GRuNGe...Akan bersambung

8 Komen:

nurr kasih berkata... [Layan!]

recall balik..bagus perkongsian ilmu..sharing is caring :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurr kasih, ilmu dikongsi, moga ilmu bercambah jgk :)

Bidadari Fiza berkata... [Layan!]

minatnya nk ada DSLR sendiri tp duit belum cukup...huhuu..

dulu ada belajar skit2 pasal fotography kat u...sekarang dah lupa sebab x practice..huhuhu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Bidadari Fiza, di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. satu hari pasti akan termakbul. Amin :)

perkenalkan jgk sorang rakan photography cik nurr kasih yg asyik merakam keindahan alam. harap dpt berkongsi pglmn dgn dia jg

Faarihin berkata... [Layan!]

wah.. best2... share2 la lagi.. bnyk benda sy tak tau lagi ni.. huhuhu..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faarihin, pasni nak sambung buat tentang ISO jgk tp masih blum ada kesempatan amik gmbr sebagai contoh :)

GRuNGe berkata... [Layan!]

Maaf, lambat baca. Thanks untuk info tu. Nanti aku akan experiment. Hahaha, aku tengah fikir nak amik flash dengan lense, tapi tunggu dulu, tengah takde duit. Baru beli buku DSLR for dummies ni, tak habis belek. Hahahaha.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@GRuNGe, kalau ko nak guna DSLR utk outing ko angkat lens. tapi kalau ko nak guna untuk ambik gambar kat mana-mana function, baik ko ambik external flash dulu.