online counter

29 Mei 2010

0 Klasifikasi Model Canon DSLR

Ada berbagai jenis dan model Canon DSLR. Misalnya 1000D, 500D, 50D, 5D, 1D Mark. Punya perbezaan nilai digit bukan?

Perbezaan digit itu pernah menjadi tanda tanya dalam kepala otak aku. Pernah tak menjadi tanda tanya dalam otak kau? Baiklah, rujuk jadual bawah ni.


Professional








Beginner
Class
Model
1
1D Mark IV,  1Ds Mark III
2
5D Mark II, 7D
3
40D, 50D
4
450D, 500D, 550D
5
1000D



 1D Mark IV
5D Mark II
7D
50D
550D
1000D

Antara ciri-ciri lain yang kau nak kena pastikan adalah seperti:
  1. Megapixel - makin besar nilai makin kualiti, kau faham la benda ni.
  2. ISO Speed - Nilai ISO yang lebih besar mampu memberi prestasi yang lebih baik.  Dalam keadaan cahaya suram setting ISO digunakan dan sudah pasti mencerahkan lagi foto yang terhasil.
  3. Focus Point - Jumlah titik fokus pada view finder akan membantu mengesan dan memfokus wajah subjek yang akan dipotretkan. Lebih banyak titik fokus adalah lebih baik.
  4. Built in motor - Berfungsi untuk Auto Focus. Auto fokus membolehkan penghasilan gambar yang lebih jelas dan teliti. Semua Model Canon di atas, ada benda ni. 
  5. Sensor - Ada beberapa jenis sensor yang pastinya sensor pada DSLR pro menghasilkan foto yang lebih berkualiti berbanding DSLR beginner dan seterusnya.
Semoga dapat mempermudahkan sesiapa yang nak angkut kamera gedabak ni.

Sila layari website Canon Malaysia untuk lebih spesifik.

04 Mei 2010

3 Jangan Sangka Kau Ada Kamera, Kau Photographer?

Macam ni lah kata-kata yang sering aku nampak terpampang kat facebook. Siap buat fanpage lagi. Ayat ni sedikit sebanyak memberi kesedaran pada aku bahawa aku ni masih tak layak untuk bergelar photographer.

Namun ayat tu tak mematahkan semangat aku untuk memilih bidang photography sebagai hobi aku. Entah bila nak jadik profesional ni. Apa yang aku perlu buat, terus berusaha dan berlatih bersungguh-sungguh..Ouyeah!

Apa pun orang kata, aku tak akan mengalah (^_~) 

macam kata aku kat header tu "aku is aku".....