online counter

10 Ogos 2011

51 Puasa Yang Amat Lapar

Sejak dua minggu berpuasa, semakin hari Hamzah berasa agak lemas tubuhnya. Malah sejak kemarin beliau menikmati azab gastrik yang melanda perutnya. 

Lebih memeritkan hati lagi apabila dua orang rakan setugasnya Cik Tom dan Cik Jijah sedang dalam tempoh berdarah. Maka bercuti puasalah jawabnya. 

"Nyum, nyum, nyum!". Bukan bunyian maksiat, namun sekadar bunyi mulut mengunyah makanan yang enak. Cik Tom dengan lahap mengunyah makanan yang dibelinya dari Bun House pada pagi tadi.

"Cis! Musim kelaparan yang mencabar!", Keluh Hamzah. Di hatinya berniat untuk bersahur di siang hari. 

Seperti kebiasaannya, hari-hari bekerja Hamzah yang amat membosankan selalunya akan dihiasi dengan aktiviti mengambar yang sangat mengujakan. 

Cik Kamera memang teman yang setia. Beliau merakamkan setiap detik aksi Cik Tom yang menikmati makanan yang enak pada siang hari itu sehingga menimbulkan rasa lapar pada jiwa Hamzah.

Aksi umum yang seperti mana dilakukan Cik Tom seumpama menjadi iktibar kepada semua beribu pembaca blog. Namun bagi penulis pula, beliau sentiasa bersiap sedia menghadapi serangan daripada Cik Tom yang juga selaku blogger yang akan membaca entri lapar ini.

51 Komen:

Etong berkata... [Layan!]

walau dlm tempoh cuti, bkn lah bermaksud kita boleh mkn d depan org yg berpuasa. sabar, Allah memberi kamu pahala yg lebih kerana dugaan seperti itu, insyaAllah..

Eyka berkata... [Layan!]

#yg hamzah ni kan..hamzah ian yg terbng tinggi2 2 ke? haha:P

#selamat berbuka puasa :)

ctpayong berkata... [Layan!]

manalah pergi hormatnya?! walau sekali pun 'berbuka' yg dibenarkan, haruslah dihiasi sifat malu pada org yg sedang berpuasa.

tabahlah wahai yg bertahan.

ciskek berkata... [Layan!]

gambar yang penuh makna. hebat !! selamat berpuasa hencek sasa.. :)

Faaein Talip Roy berkata... [Layan!]

sape suh skodeng orang tengah makan... ish.. mata tu kena puasa.. hahaha..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Etong
haha.. betul tu. sokong 100%.. penulis pun sakit jiwa tgk orang tak puasa makan secara umum. kalo non muslim tak kisah la

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Eyka
aik terer main teka

slmt berpuasa eyka :)

Hanis Azla berkata... [Layan!]

jgn tunjuk dan jgn tengok.. itu lebih elok lagi kan.. Selamat berpuasa sasa..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ctpayong

betul2.. entri ni muncul utk jadi iktibar spya ada yg faham. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ciskek
penuh makna sbb makan depan public. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faaein Talip Roy
terskodeng la pulak sbb di depan mata

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Hanis Azla
entri kali ni berbentuk sindiran dan teladan. hehe.. selamat berpuasa kak hanis :)

beaty berkata... [Layan!]

WAH NAMPAK BETUL TU MUKA LAPAR KAN

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

salam ramadhan juga Sasa.. moga ibadah di bulan barakah terus diperhebat :D.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@beaty
tgk la mata dia. sgt menikmati. hahaha.. habis la cik tom mengamuk

Eyka berkata... [Layan!]

hahaha..dah agak dahh!

#clever girl kan kan? ;D

:)

syafiqakarim berkata... [Layan!]

lama kau hilang beb.haha
kau puasa tak?haha
selamat berpuasa

aku mulai sebok kini.semakin dekat
dengan peperiksaan hidup dan mati.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Eyka
very clever. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
sama la. aku sibuk dgn rancangan masa depan :)

Eyka berkata... [Layan!]

hee:P

unieMARKS :) berkata... [Layan!]

dugaan dugaan :P

miZz_nizZ berkata... [Layan!]

kite jd lapo kalo kite borink.ghahaha

skandaLdariLangit berkata... [Layan!]

makan depan orang ke? =="

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@miZz_nizZ
tp yg ni bukan kisah tentang boring tau. nanti next time baru buat kisah tentang boring ok

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@skandaLdariLangit
ya. mcm tu lah kisahnya

d_LA berkata... [Layan!]

isyyy..kalo x pose pun mane leh mkn dpn org yg puase..kene hormat gak..kalo aku lg xmau org taw yg kita ni x pose kalo x abes rrr kene kacau ngan dorang ni..sila bertabah ye^^

i am S!L4H.. berkata... [Layan!]

haha. hamzah ian. adoiii. knape la semue nak sebut name die. ape salah die.
*tibe2*

iyka syafika berkata... [Layan!]

huhu..xptut la buat cm tu even kite xleh puasa pn..org india n cina boleh hormat org islam yg berpuasa ketika dlm bus..nie kan kite sesama islam.

yad'z berkata... [Layan!]

ish2.. mane boleh even cuti.. hurmm

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

uhuhuhuhu~~~~~walopon tak leh pose..tetap kne hormat yg pose.. =)

Nurul Rafhana berkata... [Layan!]

hah hah..gurls x pose xpe,,

http://blogkite2aje.blogspot.com/

ghost writer berkata... [Layan!]

dia betul-betul menikmati makanannya.

Qaseh dalia adelia berkata... [Layan!]

eh kena kuat .. lapar sikit je ..

Nasz berkata... [Layan!]

Ish ish ish. Haha sungguh asyik menikmati makanan tu. Sabo jelah! :p

laskar pelangi berkata... [Layan!]

perghhhh! mesti duk terliur ni time duk shoot sana sini kan? walau tak puasa pun bagi si gadis..tak semestinya boleh ngap depan orang sesuka hati kan..

LadyD berkata... [Layan!]

slamat segala2nya ye..

Mylovelicious Cupcakes berkata... [Layan!]

Akak pernah kerja company non-muslim...boss sendiri yang wajibkan non-muslim tak makan atau minum depan muslim di bulan Ramadhan...tapi kadang2 muslim sendiri yang buat kerja 'tak reti nak hormat orang' macam ni

CETUSAN SEIKHLAS RASA berkata... [Layan!]

Sasa... di sekolah tempat akak mengajar tu boleh dikatakan tiap kali bulan Ramadhan tiba pasti ada pelajar perempuan yang ditangkap kerana makan tanpa segan silu di khalayak teman2 yg berpuasa.... Alasannya tetap sama. Memalukan!! Pelajar2 non Muslim lagi perihatin... makan di kantin kerana mereka tahu menghormati org lain yg berpuasa.

diana berkata... [Layan!]

tak baik la makan depan orang walau kita ada alasan untuk tak berpuasa..
hormat sikit...

Faaein Talip Roy berkata... [Layan!]

Mr. sasa.. bila mau update entri lagi.. busy je memanjang.. huhuhu..

Cityiklan berkata... [Layan!]

Salam Ramadhan Dari Saya Buat Semua
Cityiklan
Iklancoffee
andaforex
Singgah Iklan
Iklan Di Malaysia
Income Iklan

Admin TheBlogShops berkata... [Layan!]

Dah masuk hari ke-21 berpuasa ... ish ishh .... cepatnya masa berlalu Ramadhan kali ni

Hoalanso Bundle berkata... [Layan!]

Koleksi tshirt baru seperti Lamb of God, Black Sabbath, The Beatles, ACDC,The Smiths,Misfits,Metallica dll serendah RM25 - http://hoalanso.blogspot.com

-stRawberry nYum-nYum- berkata... [Layan!]

pak cik sasa!! heheh...im back!! slamat bpose..

kempip berkata... [Layan!]

halo salam kenal ya

syafiqakarim berkata... [Layan!]

selamat hari raya beb

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@-stRawberry nYum-nYum-
slmt hari raya yati :)
maaf zahir & batin

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
selamat hari raya beb..

maafkan salah silap zahir dan batin ok :)

shishi.. berkata... [Layan!]

klu kat shopping complex kat kl ni org lg truk makan n merokok at public...lg truk kot..apelah malang nasib dorg ni de akal x gune...

macam ku kata berkata... [Layan!]

sekarang dah raya...hehehhe..selamatn puasa 6 pulak..;-)(salam kenal)

LadyBird berkata... [Layan!]

kenapa cik tom makan depan org berpuasa.. sepatutnya die perlu hormatkan org berpuasa tu.. kurang2 kalau xnak hormat org tu.. hormatkanlah bulan puaser tu.. huhuhuhu kesian org yg berpuasa tu menahan nafsu..