online counter

09 Mei 2011

52 Foto Makro Hasil Dari Tukang Skodeng

Aku kongsikan pandangan sudut lensa ku di sini. Cewah, seperti nak buat dokumentari hidupan haiwan pula. Mungkin boleh membuat kajian mengenai proses laki lalat mengorat awek lalat.
Geng lalat buah pun pandai bergurau, berlakon jadi joki kuda agaknya
Aku tahulah apa yang sedang terjadi. Geng lalat  sedang melakukan proses pembiakan di situ. Ok, banyak melalut. 

Cuma ingin kongsikan tentang fotografi makro. Perkara menarik tentangnya adalah jurufoto merakamkan aktiviti hidupan mikro, yang mana tidak mampu dilihat secara jelas dengan pandangan mata normal. Ia dikongsikan dalam bentuk gambar dan dilihat dengan lebih nyata.

52 Komen:

Pijahh' de-Arr berkata... [Layan!]

pijahh tak paham..

huhuu..~~=pp

Syed Hilmi Syed Yahya berkata... [Layan!]

hahaha.....best moment....

Fadzli Amir berkata... [Layan!]

Salam...oii skodeng ka..nanti mata ketumbit...hehehhe...cantik....

faten suhaida berkata... [Layan!]

cantikk!
hahaha

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

sgt mengujakan..bila la ada lens makro ni..seronok pula boleh masuk ke dalam mikro world hehe.

cik chinta berkata... [Layan!]

terernye..ada kelibat2 cam nat goe lak..teruskan usaha :)

Mama AA's berkata... [Layan!]

cantek... pakai kamera apa ek?

adrenalina berkata... [Layan!]

gmbar ni adrenalina minta ek..nanti leh letak dlm powerpoint masa nak ajar tajuk FERTILISATION utk subjek biologi hehehe

haslinda berkata... [Layan!]

ish3x...nk skodeng pn agak2 la.x privacy la lalat tu nak ehem2...

syafiqakarim berkata... [Layan!]

hahah lawo beb.
baru aku tau mcm tu
gaya nya.hmm

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Pijahh' de-Arr
haha.. kisah ni nak kena ikuti dari entri2 lepas, barulah mudah nak faham.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fadzli Amir
pernah seminggu tumbuh ketumbit selepas skodeng kapel tepi pantai. bukan skodeng, terpandang. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
layan saja apa yg ada nurr. sebenarnya aku teringin ada wide lens tp belum mampu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik chinta
nat geo boleh la, 1:100. haha.. sentiasa berusaha menajamkan kemahiran :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Mama AA's
pakai canon dslr. ekceli digicam compact skg pun dah ada yg boleh ambik gmbr mcm ni

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@adrenalina
silakan, dengan gembira dan senang hati untuk berkongsi :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@haslinda
sesekali apa salahnya. haha..

ps: tadi ragu nak aplod, takut ada yg setim. ops.. shhh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
salah tu beb. bukan gaya. patut kata posisi. haha

diana berkata... [Layan!]

lalat ke ni..
apasal kurus sangt??

ghost writer berkata... [Layan!]

serangga sekecil itu pun tau macam mana nak menikmati seks..(mengawan lah kiranya)hihi...

nice pic.

cik nerty berkata... [Layan!]

nice. :)

Faaein Talip Roy berkata... [Layan!]

pergh.. sempat lagi hang menskodeng lalat ni buat 'projek'.. hahaha..

d_LA berkata... [Layan!]

serius cun...pic ni tnpa edit ek??sasa gune dslr brand ape??teringin gila nak beli..tgk sasa punye seni cantiklah..jeles!hehe

ctpayong berkata... [Layan!]

1. bukan senang mahu captured ini incident sbb binatanh tahu malu.
2. good shot...i love it.
3. jom datang kebun..lagi gila kamu bila kat sana nanti.

Hanis Azla berkata... [Layan!]

ada satu jenis jahitan tu namanya mata lalat.. baru hari ni dpt tgk mcm mana mata lalat tu.. he..he..

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

Wow! Cantek... Teringin nak tgk semot plak.. Hehehe.. =P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
lalat buah memang kecik mcm tu. dlm 3x ganda kecik dari saiz lalat biasa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
tp kebanyakan haiwan ketika mengawan dgn posisi yg ni jgk kan. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faaein Talip Roy
mana taknya, aku skodeng di situ sejak laki lalat sedang menggoda hingga terjadi projek tu. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@d_LA
canon. ada edit jgk utk letak frame dan watermark tu. yang lain boleh set dalam dslr spt warna dan white balance sblm shot..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ctpayong
tq kak. incident? haha..

Insyaallah, panjang umur boleh melawat ke kebun tu :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Hanis Azla
haha.. tak sangka mata lalat pun boleh jadi nama jahitan. nak jgk tgk jahitan mata lalat tu spt apa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nyssa Nuar
kurang berminat dgn texture pada badan semut. tp nanti aku cuba :)

Scya Lollita berkata... [Layan!]

woot woot . tantekkk !

fisa othman berkata... [Layan!]

berapa lama skodeng dapat shot ni ekk...hihihihi pandai lalat tu 'beraksi'...anyway nice shot..:D

awek retro berkata... [Layan!]

singgah kejap..
semart..

nba-Nur berkata... [Layan!]

Nice shot.. memang berbakat.

Liz berkata... [Layan!]

waaaaaa very detail, nice pic la suka betul pic macro mcm nih..

Republic Aku berkata... [Layan!]

lucah yang cantik...

ayie berkata... [Layan!]

haha..pernah ambik gamba lalat ngah main atas cermin kereta..tengah2 pagi pon layan..hehe

beaty berkata... [Layan!]

adeh sasa buli tahan jua ko ni ahh dapat gambar scene ini

AKu PLanTA daN uLAM-ULAMAN berkata... [Layan!]

atoi ai sangt nature lover teeetttt....jgn lupe pollow amy k

za petrelli berkata... [Layan!]

wau alif wau

muhammadfathimarzuki berkata... [Layan!]

jeng2. . .

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@fisa othman
tq. nampak aksi ni secara kebetulan saja. taklah tunggu lama sangat :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ayie
kongsi la gambar tu. hehe

Bigdaddyz berkata... [Layan!]

tidak kira dimana dan waktunya yang penting aku tetap berkaseh mesra.

Mamachia berkata... [Layan!]

kacau daun betullah kau Sasa, bahan bukti ni kau bagi pencega maksiat hehhehee.. sahhh sudaa..

Xay B. berkata... [Layan!]

Great photo!

Khairunnisa' berkata... [Layan!]

Pakai kamera jenis apa ya?

As-Safra berkata... [Layan!]

Salam....indah sungguh ciptaanmu ya Allah.

MuYa::MiRa berkata... [Layan!]

Ni mnganggu privacy nme nye...
ngeee...:D
nice shot btw...tahniah2