online counter

10 April 2011

32 Perlu Kikis Sikap Pemalu

Perasaan malu perlu ada tetapi tidak perlulah seperti siput. Sikap yang terlalu pemalu akan membentuk individu pasif.
Gambar sekadar eksyen malu: Kak Ina konpem la tak tau malu. Gurau saja, Kak Ina jangan marah.
Sukar untuk berjaya jika segalanya malu. Akhirnya tidak mampu berdikari, kurang yakin, rendah diri dan pendiam. 

Cuba kikis sikap pemalu, cabar diri  dan keluar bergaul dengan masyarakat, berkawan dan cipta keserasian dengan persekitaran. Seterusnya haruslah pandai menapis baik dan buruk. Sekian.

32 Komen:

d_LA berkata... [Layan!]

betul betul..malu biar bertempat..kalo sume benda malu mmg ssh nk berjaya..

nabila saat berkata... [Layan!]

i like..kena berubah la..
jgn nak bg presentation dp org pun malu2 lagi
kalau dpn BAKAL mak mentua tu xpe la

syafiqakarim berkata... [Layan!]

setuju.
aku jarang nak bermalu.
selalu slamber.walaupun nampak
blur.time presentation curah je
semua idea yg tak semena2 dan tah
pape.tp cukup untuk buat mereka
tertawa dan faham.haha.tp kena malu
bertempat

adrenalina berkata... [Layan!]

betul2....seringkali sbb malu maka gambar yang ditembak pun xmemuaskan hati si penembak. skarang si penembak tgh mencuba utk mengikis sifat pemalu beliau

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nabila saat
kena tunjuk macho kalo depan mak mentua kan kan

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
tp jangan la sampai tunjuk kemaluan sendiri. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@adrenalina
sama la. kadang2 komunikasi aku kurang berkesan masa nak suruh orang posing. agak segan silu terutama dgn subjek yg malu2

CikHaniBhulat berkata... [Layan!]

malu biar bertempat..tp jgn smpai jd xtahu malu lak..kang susah...heheh

kata kila berkata... [Layan!]

aku pemalu. tapi bila keadaan selalu buat aku terdesak jadi tak malu.aku ikut

kata kila berkata... [Layan!]

aku pemalu. tapi bila keadaan selalu buat aku terdesak jadi tak malu.aku ikut

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@CikHaniBhulat
malu2 kucing pun boleh. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kata kila
aku pun nak mengaku yg aku pemalu. malu-malu kucing

ibuintan berkata... [Layan!]

assalamualaikum Sasa,

malu biar bertempat, kalau semua perkara nak malu alamat tak berjayalah hidup

InGkLate berkata... [Layan!]

salam.. btol2... kene pandai bezakan.. kata orang2 tua.. malu bia bertempat..he

Pijahh' de-Arr berkata... [Layan!]

mcm mna nk berubah?

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

ya betul! manusia zmn skang pelik... kalo time presentation, malu la ape la kan... tapi wat mnde yg salah tak malu lak... cm pelik kan?? Haish!

white rose berkata... [Layan!]

dr jiwa?
dalam gelap?

oh, malu...
banyak definisi malu...



tapi,
skrg ni musim aku rasa malu...

ctpayong berkata... [Layan!]

betul betul...setuju.

ghost writer berkata... [Layan!]

kadang bukan disebabkan perasaan malu tapi sebab ingin bersendirian..

sudah muak kalih..

kay_are berkata... [Layan!]

malu perlu ade tapi dalam mase yang same biar berpada pada.. huu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Pijahh' de-Arr
memang susah nak ubah tabiat orang. terutama bila dah lekat sejak kecik.

utk berubah perlu kuat semangat. cadangan aku, cuba cabar diri dan bergaul dgn orang ramai atau bersosial dgn cara baik

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nyssa Nuar
betul tu. orang buat perkara tak baik tu tersembunyi. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
dalam gelap kononnya menyendiri. haha.. apakah definisi malu2 kucing?

Hanis Azla berkata... [Layan!]

malu itu perlu.. tp biarlah malu yg bertempat.. jangan pula malu menghalang kita untuk terus maju ke depan.. kalau begitu memang rugi besarlah jawabnya..

Amy Syaquena berkata... [Layan!]

betul2 amy setuju sangat...

diana berkata... [Layan!]

dulu akak pemalu sangat..
orang tanye sepatah akak jawab setengah patah..
sekarang kurang sikit la..
dalam blog je macam tak malu..
hakikatnye nak sembang2 dengan kawan2 blogger kat fesbuk pun malu..:)

SyedGraphiX berkata... [Layan!]

setuju sesangat!

chunna berkata... [Layan!]

mcm mkn cili lak.. pedas la lidah ni.=p

rafiq berkata... [Layan!]

mudah untuk mengikis malu. mudah untuk bergaul. tapi sangat sukar memilih baik atau buruk.

Faaein Himura berkata... [Layan!]

satu tips dan pesanan yang bagus...

sbab tu aku tak malu nak pos entri dlm bahasa inggeris walaupun aku tau grammar aku tunggang langgang...hahaha...

Mihai berkata... [Layan!]

Nice blog bro! fallow and supporting

http://darkmihaita.blogspot.com/

June Flizzow berkata... [Layan!]

HAHA , kesengalan . malu malu sangat pun ta boleh gak sebenarnya . .