online counter

28 April 2011

21 Penyerapan GSTT Adalah Pemilihan dan Pengambilan Yang Telus

Tumpang gembira dengan rakan-rakan 'guru kontrak'. Akhirnya mereka mendapat khabar yang menyenangkan hati. Baiklah, cuma ingin memberi pandangan. Dewasa ini telah banyak berita yang melibatkan guru seperti kes belasah dan bunuh pelajar, guru merogol, guru mengedar dadah dan guru samseng. 
 Sulitnya pemilihan, ruang temuduga tempat berlakon

Bagi mengelakkan kesilapan pengambilan, GSTT yang akan diserap ke jawatan tetap perlu mendapat kenyataan sokongan daripada ketua pentadbiran sekolah dengan menyatakan prestasi dan karakter sepanjang bertugas dalam tempoh tertentu. Seterusnya yang terpilih wajar diberikan kursus profesional seperti yang sedia maklum.

"Mereka telah dikenali terlebih dahulu sebelum diserap tetap". Almaklum, langkah penyerapan ini adalah lebih telus berbanding pengambilan guru berdasarkan ujian dan temuduga. Amat sukar untuk mengenalpasti seorang manusia jujur atau licik sehingga kita kenali lebih lama. 

Petugas kontrak akan menunjukkan keihlasan semasa bertugas andai kata mereka jujur, manakala yang licik akan menunjukkan ragamnya. Hanya dengan taraf kontrak secara mudah petugas negatif boleh dilucutkan. Berbanding petugas tetap, sudah melakukan kes baru boleh dikenakan tindakan atas sebab 'prosedur'. Entri disingkatkan, orang kata lebih baik mencegah daripada mengubati bukan?

Walaubagaimanapun ini sebagai langkah kedua kerana perlu juga memberi laluan kepada golongan berhak seperti langkah pengambilan yang utama sekarang. Sekian.

21 Komen:

Liza @ Adzriel AB berkata... [Layan!]

tugas guru pun sgt mencabar sekarang. 4 org dah anak2 sekolah, mcm2 kerenah lebih2 lagi ibu bapa. alhamdulillah, setakat ni tak ada masalah dgn cikgu2. kak liza pun tak ambil kisah sgt hal2 yg kecil. mungkin kerana mengenang tugas guru adalah berat & mulia.

Faaein Talip Roy berkata... [Layan!]

jadi cikgu memang mencabar.. yang benar2 layak aje boleh pikul tugas ni.. pernah juga jadi gstt ni.. satu cabaran juga nak mendidik ni.. bukan senang.. tak semudah abc..

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

kesian guru2 zmn skang ni..bg NN tugas jd cikgu susah giler babas kot...NN dlu nakal kot... Sian ckgu2 nak didik... Mmg zmn skang ckgu pon ssh nk dipercaya.. Tp, kesian plak.. Rosak nme guru2 d sbbkn nila yg setitik.. & murid2 pon sgt nakal skang smpai boleh tumbuk cikgu.. Haish.. Dunia2..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Liza @ Adzriel AB
cuma ada kes2 yg merosakkan imej guru. sebenarnya ramai guru yg sgt mengambil berat hal murid2. prestasi murid merudum pun guru bukan main tensyen lagi

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faaein Talip Roy
mengajar ABC dan 123 pun amat sukar. tidak semudah yg disangka

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nyssa Nuar
memang kes yg wujud telah membimbangkan ibu bapa. tapi diharap ibu bapa tidak akan hilang kepercayaan kpd guru. memanglah di mana2 saja tentu ada sifat negatif individu. tp tdk semua teruk

diana berkata... [Layan!]

akak tak boleh jadi cikgu..
takut akak lesing sorang2..
hahah..

cikgu rogol cikgu ada dak?
hhahha

adrenalina berkata... [Layan!]

jadi ckgu sgt susah...sbb nak kene bentukkan manusia spy jadi manusia berguna... so bila dh jadi ckgu..diri sendiri kene betul dulu sblum membetulkan diri org lain

namun begitu...yg susah itulah yg paling manis utk dijadikan kenangan..sbb kita akan lebih menghargai apa yg susah ..berbanding apa yg senang

ghost writer berkata... [Layan!]

ini kira sistem birokrasi yang gagal dan sistem kemanusiaan yang mengelirukan jugak ker...aiseh.di mana-mana nampaknya.

ibuintan berkata... [Layan!]

tahniah kpd gstt yang layak

jangan kata ngajar abc tu sonang...

محمد حذوان بن حميدان berkata... [Layan!]

tahniah, ruang krjaya prguruan dpt drasai oleh smua msyrkt,hmm,setuju dgn cdgn dan pndangan, pemilihan yg teliti amt2 prlu dititik brtkan~

thebeybeh berkata... [Layan!]

alhamdulillah...mau msuk 4 taun aku jd gstt tiada sebarang masalah sepanjang berkhidmat.

sokongan dan penilaian gb mmg diperlukan. aku pun baru kena nilai tadi sepanjang 4taun ni. mudah-mudahan tiada sebarang masalah lah.

aku pun masi dalam proses pembentukan diri sendiri lg nih. doakan yg terbaik~~

akutetapaku.com berkata... [Layan!]

singgah bc n3 d sini...

singgah2 la disini

http://akutetapaku85.blogspot.com/

aboyandnick berkata... [Layan!]

kami ingin meminta jasa baik pihak anda untuk menolong kami mempromosikan blog kami ini... kami memerlukan lebih 100 org follower untuk komersialkan blog ini. kami juga dalam pembikinan program masakan dan kami akan muatkan juga dalam blog ini. jadi kami ingin sekali berkongsi bersama kawan2 bloger yang lain.. jasa anda amat kami hargai. dan insyaallah kami juga akan membantu mempromosikan blog anda juga... terima kasih....

http://dapurbujang-aboyandnick.blogspot.com/

Hanis Azla berkata... [Layan!]

semoga mereka terus dpata mencurah bakti dengan baik dan berbudi pekerti..

a t i E n a b E r n ! berkata... [Layan!]

amboii , kreatif nye sasa . btw , suda lame btoll x singgah sinih . sasa pon suda menyepi . hehe . rndu lak nka mengomne blog nie . hehe . wndu wndu oooo.

make it free berkata... [Layan!]

nice la blog, tak macam saye punye, saye dak baru.... , saye da follow, saye harap awak leh follow balik, thanks!!
follow me on http://buatduitorangmalaysia.blogspot.com/ bukan pasal duit pown,,

Nasz berkata... [Layan!]

Kamu seorang guru?

Jose Ramon Santana Vazquez berkata... [Layan!]

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


COMPARTIENDO ILUSION
AKU AKU

CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...




ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE MEMORIAS DE AFRICA , CHAPLIN MONOCULO NOMBRE DE LA ROSA, ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

José
Ramón...

beaty berkata... [Layan!]

wah geng ini yang misti kena ambil berat ni..satu lagi mesti kena pilih betul2 ni... kadang2 sa kecewa jua la sebab dorang jadi cikgu kan untuk dapat kerja tetap ja ni..hu hu..ada sa berbaca di FB. Dia ni seorang cikgu tp meluah benar dia ni..dia ckp "malasnya mau mengajar budak yang kureng"..ada kah patut dia ckp macm tu? dia pendidik bah jadi dia mesti buat sungguh..kalaupun tu pelajar kureng..jadi kena cari idea la mcm mana mau kasi maju tu budak. kan

pasal jenayah di kalangan guru memang sa benci dengar berita ini..sanggup pula seorang cikgu buat hal yang tidak senonoh

eizawahidah berkata... [Layan!]

persoalannya: bilakah akan dilaksanakan?? penat tau menanti sebuah jawapan =) apa lagi soalan2 yang menyiksa jiwa raga..