online counter

20 April 2011

49 Dunia Macro Lagi

Aku cuba lagi. Dulu pernah cerita tentang dunia makro sambil merungut. Fotografi Makro memang agak sukar bagi aku. 

Maklum saja peraturannya perlu fokus kepada mata subjek. Sedikit sahaja pergerakan akan menyebabkan terhasilnya output yang out of focus.
Salah satu yang terbaik daripada 5 percubaan yang gagal dan ini cuma hasil output orang baru seperti aku
Fotografer Makro perlu berotot teguh dan ketika dalam bentuk kaku otot perlu dalam keadaan stabil. Namun salah satu cara lain fotografer adalah dengan sokongan tripod atau monopod.

Lebih sulit lagi, apabila subjek liar dan sukar untuk didekati. Kemungkinan subjek pergi sebelum fotografer mengambil gambar. Kempunanlah si fotografer. 

Bukan setakat kempunan, rasa kecewa pun ada. Jangan ketawa, inilah dunia fotografer.

49 Komen:

haslinda berkata... [Layan!]

cantik pic tu... :)

Biela berkata... [Layan!]

memang memerlukan kesabaran kan :)

ghost writer berkata... [Layan!]

wah..awesome aper.

tak fikir kalau Sasa baru bermanja dengan dunia fotographer...cam expert dah nih.

Edy Fee berkata... [Layan!]

totally awesome

diana berkata... [Layan!]

ooo...
macam pi jerat ayam hutan la ye..??

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@haslinda
@Edy Fee
tq :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Biela
tepat sekali, kesabaran dan perlu rileks

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
masih tak sampai ke tahap tu bro. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
lebih kurang la. tapi kepuasannya agak berbeza dgn kepuasan tangkapan fotografer. walaupun hakikatnya tangkapan si pemburu boleh dimakan dan mengenyangkan perut. haha

Hanis Azla berkata... [Layan!]

nice photo.. bila dapat hasil yg menarik terasa berbaloi dgn kesukaran yg dihadapi kan..

syafiqakarim berkata... [Layan!]

bila tengok gambar ni.
automati mata aku terus tertumpu pada.
mata binatang comel tu.
peh..ngancam.
pandai betul photographer dia
tangkap..

Gagak berkata... [Layan!]

Mantap tu macro..perghh

Nasz berkata... [Layan!]

Woww. Hebat, bro. Aku masih tidak mampu untuk hasilkan sesuatu seperti itu. Aku rasa perlu berguru sama kamu. (:

Mohd Hazwan Hashim berkata... [Layan!]

cun beb !!! bila aku nak dpt buat mcm nih ?? hehe

Izzuddin Fauzi berkata... [Layan!]

ye... hasil orang baru... YANG BERBAKAT BESAR... Cantik la tu...

Jom ikot sini!

Shatra berkata... [Layan!]

Wow makin hebat ni..teruskan berkarya dng seni makro

Pijahh' de-Arr berkata... [Layan!]

perhh sasa..sumpah cantik gile..!

blurr tang kaki dia cntik jugak~..=)

cik chinta berkata... [Layan!]

sonoknye..da melangkah jauh ke depan, da cm national geograpic..nk amik gambo binatang yg susah nk lari? ulat gonggok..siput ke..oke apa..ritu br tguk lens kat karamunsing...hishh...bestnyee

Shamsuddin Amin berkata... [Layan!]

fuyyooo...
mantap la... tebaek nye pic...
ak dh try byk kali
tapi x reti2 jugak...^^

Faaein Talip Roy berkata... [Layan!]

best betul tgk orang tembak pic2 micro ni.. wa jeles ni...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Hanis Azla
rasa puas hati :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
mgkn sebab tu peraturan fokus ke mata subjek kan. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
belum layak jadi guru menggambar. mungkin fasilitator boleh. sama2 belajar

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Mohd Hazwan Hashim
bila2 aja. mesti boleh sbb malaysia boleh kan. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Pijahh' de-Arr
kalo blur dekat mata, dah tentu totally failed :)

Nia Awal berkata... [Layan!]

Hebat!!! cantik...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik chinta
tp ulat gonggok tak best. nak shoot subjek yang seni. lalat buat tu 100x ganda kecik berbanding ulat gonggok agaknya.. cik chinta ke karamunsing?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shamsuddin Amin
cuba jaya bro. hehe

emMJay berkata... [Layan!]

nice shot..

kata kila berkata... [Layan!]

terbaik SASA

Aida Lela berkata... [Layan!]

cantek pic nih..

cik chinta berkata... [Layan!]

try amik gambo kumbang ladybird, ye la, slalu je g karamunsing, ni khamis depan nk kn g kk lg..hotel palace kat depan karamunsing tu ha, ada kursus

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik chinta
kursus? cik chinta ni cikgu ka?

ada ambik gmbr ladybird tp out of focus. nanti nak cuba lagi :)

Toyin O. berkata... [Layan!]

Nice picture, thanks for sharing:)

d_LA berkata... [Layan!]

wahhhhh..smart ah sasa...tu nyamuk ke ape tu?

ctpayong berkata... [Layan!]

kakct suka macro tapi selalu "lembab" dan subject berlalu.

hangen kadang2. tapi pasrah dengan kemampuan...bersebab toh.

afzan berkata... [Layan!]

kamu sudah ada macro lens aa sasa :)

adan berkata... [Layan!]

wah.. tq bro.. perkongsian menarik ni.. macro lens mahal wooo..

adysutera berkata... [Layan!]

nie dah kire teror nie...bkn senang nk amek pict menatang nie..huhuhu...gud job!! :)

cik chinta berkata... [Layan!]

ladybird pon susa ek? nmpk cam lembab je xpandai terbang =p huhu..ya, i'm tce :)

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

sasa.....suke sgt!!!!!!!serius..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@d_LA
lalat buah :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ctpayong
percubaan ni pun sbb dah bosan sgt. tp tak sangka memang seronok.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@afzan
raynox aja :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@adan
melalut saja ni

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@adysutera
memang susah. menatang tu tak jinak. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik chinta
i see. moning tce. hehe

nmpk lembab tp bila nmpk org dtg, ladybird asyik bergerak2 berlindung di sebalik daun. tu yg tak best tu..

LadyBird berkata... [Layan!]

cantiknyer.. :D

~PakKaramu~ berkata... [Layan!]

salam ziarah