online counter

06 April 2011

47 Apakah Street Photography?

Lepak di kawasan umum sambil "curi" gambar orang dengan sesuka hati. Gambar daripada aktiviti inilah yang digelar street photography. Subjek sudah pasti dalam bentuk kandid.
 Street photography juga dianggap sebagai salah satu daripada cabang documentary photography. Perjalanan merakamkan suatu gelagat sosial agak sesuailah disebut 'experience of walk of life'.

Aku suka jadi pemerhati sosial dan kerana itu juga aku lebih cenderung menggemari street photography. Ehem.. Pasangan kapel jangan buat wayang umum. Sila takut ada fotografer skodeng. Teropong dari jauh pun nampak tahu.

47 Komen:

beaty berkata... [Layan!]

ko sengaja ka kasi noise tu gambar?? erm sa pun minat street..terinagt pula dulu selalu p d gaya street for ambil gambar..uhhh kalau boeh sa mau tray set tup mini studio d dalam ruah sa...wakakakaka

kyle berkata... [Layan!]

kyle suke street photography!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@beaty
memang sengaja noise sbb utamakan kepantasan shutter berbanding ISO memandangkan gmbr yg diambil adalah situasi unik yg mgkn berlaku sesaat.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kyle
sama la. jom skodeng. haha

SAys: berkata... [Layan!]

tapi pic niy...x nampak mcm santai la...sori...sy mengomen..hehehe...^^

ctpayong berkata... [Layan!]

skodeng!?

kadang2 penat dok usong kamera tapi takde yg boleh sentap jiwa & perasaan...aduhhhh

saya_arief berkata... [Layan!]

lame suda tidak menangkap gambar.
huhu.
:D

Amy Syaquena berkata... [Layan!]

cun gambar nie suka..

diana berkata... [Layan!]

akak malu nak ambik gambo kat tempat ramai orang..
malu sebab kamera murah..
kalau pakai kamera macam kamera tv3 tu akak
mungkin tak malu..
hahahah

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@SAys:
memang tak santai pun.

its ok, aku suka komen mcm ni. sbb aku pn tau pic ni bkn cun pun. anggap la sbg contoh utk entri ni :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ctpayong
ekceli masa ni kat tepi laut. nak ambik gmbr sunset. sambil tu saja ambik gmbr org posing sakan. saja nak menajamkan skill kan. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@saya_arief
sama bro. kamera aku pun dah lama tak buka dlm beg tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Amy Syaquena
tq. gambar biasa ja, ambik gmbr tepi jalan mcm tu ja. sekadar utk contoh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
haha.. orang kaya pun tak semestinya semua nak pakai kamera besar. pedulikan orang lain

EB berkata... [Layan!]

Kita d Aliran yg sama.. ehehe..

ibuintan berkata... [Layan!]

sasa... sapa subjek kau sebenarnya dalam gambar ni

akak suka ikan tu

chunna berkata... [Layan!]

giler comel part photographer skodeng tu. sokong2. sila giat berkarya sambil2 cegah maksiat. sambil nyelam sambil makan=D

syafiqakarim berkata... [Layan!]

haha beb,xrasa nak
tangkap gambar skodeng ke 1?
hee

cty berkata... [Layan!]

nice,....

ghost writer berkata... [Layan!]

aku juga pemerhati dalam diam.

merakamnya ke dalam minda.

dayya dayyanna berkata... [Layan!]

meh tangkap gambar aku klik klik. :P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@EB
ada masa kita lepak sama2 ok

yangyuyu berkata... [Layan!]

suka street tapi terbatas la...anak2 den nak lotak mano:)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ibuintan
subjek 4 orang tu. nak rakam gelalgat mereka :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@chunna
tq chunna, sambil menyelam minum air la kan

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
teringin jgk. temankan aku boleh? haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
kadang2 apa yg kita lihat boleh jadi pengajaran kpd kita

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@yangyuyu
hehe.. shoot gmbr anak ja lg best. comel2 pulak tu

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

suka juga street photography..tp lens pula mcm x mengizinkan..bru nak tangkap gambar org tu dah perasan hehe..

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

hahahaha...bhye sasa nih..sat gi tgk2 ade muke NN la...ekekekeke

ciskek berkata... [Layan!]

habis ah, pasni x leh dah nak korek2 idung selamba badak!! oh no !!

encHIx laNDax berkata... [Layan!]

aku pun suka street photography~jujur~

http://aniesandyou.blogspot.com berkata... [Layan!]

sgt suka gmbr cm ni

kata kila berkata... [Layan!]

aku suka tangkap gambar yay

si cebbie cholet berkata... [Layan!]

khidmat nasihat yang last tuh yang bagus tuh...

saye sokonggg! <-- tetibe!

syafiqakarim berkata... [Layan!]

peh.beb.patut la mata xdpt lelap.
teringin dtg blog ni mlm2.
kot2 ada cite porn baru.bahah.
rupanya da tuka wajah.cunnnn.

ok.jum skodeng xD

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
kadang2 tu aku tanya jgk kalau boleh ambik gmbr diorang. tp mmg pakai tele lebih mudah

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nyssa Nuar
kalo ada kesempatan, konpem la. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ciskek
ko korek hidung kat tmpt public ka? alahai

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@encHIx laNDax
biasanya tak jujur ka? haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@si cebbie cholet
khidmat nasihat ka? mana ada. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiqakarim
background ja yg berubah. hehe

EB berkata... [Layan!]

BBKK!!

Shahirah Zainol berkata... [Layan!]

candid shot terbaik :P

.::: mr IQ :::. berkata... [Layan!]

menarik...

cik chinta berkata... [Layan!]

huhu...cntik..dengki

SumBody Me.. berkata... [Layan!]

jenjalan sini :)