online counter

19 Mac 2011

32 Isteri Muda Berpelajaran Sangat Pakar Berdebat

Suasana perdebatan sering kedengaran di sini. Ini bukan pertandingan yang dianjurkan. Cuma perdebatan bebas di peringkat rumah tangga. Biasalah isteri punya ijazah. Dinyatakan suami jangan tegur tanpa fakta kukuh jika tidak mahu jatuh terbidas. Akhirnya telinga merah lidah kelu jiwa merana membara.
sekadar gambar eksyen:
Isteri penawar jiwa di rumah. Tanpa itu, tidak hairan kebarangkalian suami buang tabiat di luar.
Jika ingin harmoni, cubalah hormat-menghormati. Isteri menyatakan pendapat itu wajar, tapi bagaimana dengan pertandingan perdebatan ingin menang? Sudah termaktub suami itu sebagai ketua keluarga. Dua ketua persaingan jadinya.

p/s: Bukan kaunselor namun sekadar memberi pendapat dengan jiwa yang cool. Kau yang sedang baca juga punya pendapat tersendiri bukan?

32 Komen:

cik ubi berkata... [Layan!]

loving disulami dgn understanding..

dua kepala blend together into harmony rhythm..:)

diana berkata... [Layan!]

orang perempuan memang suka berdebat!:p
tak seronok berdebat dengan abang lan..
sebab kami saling menyokong kot..
hehehhe

Shatra berkata... [Layan!]

Sepatutnya isu berdebat x muncul, yg eloknya musyawarah, sekufu dan muafakat antara suami n isteri. tu sb tu la masa syok b,cinta tlg jgn amal sikap sampai x kenal mana 1 kicap n mana 1 cuka..bila dah x kenal mana satu, bila telinga dah bisu, mata dah rabun, hati besar m,atasi hati kecil padah la jawabnya..alih2 kahwin dlm situasi x sekufu..maka tu la berlaku debat antara is3 n suami...panjang sgt komen ni...x sempat tulis semua dlm ni

♥sophie♥ berkata... [Layan!]

berdebat ?? bebrbincang tu wajar laa,, untuk cari jln penyelesaian,, berdebat hanya menambah kesulitan jew..

~NieZa~ berkata... [Layan!]

debat2 juga..
tp klau ngan suami
kekekeke..mgalah saja la...
syurga istri tapak kaki suami
tp suami pn kna mmahami jga la
klau sdh silap jgn mau betul saja
karang xda mknn pula ddapur..lalala
:p

Zurina J. berkata... [Layan!]

Entah la sasa...
kalo isteri berijazah laki hanya bersijil, aku rasa better fikir dalam² before kawen...
bukan nda buli kawen, tp blkg hari mesti ada masalahnya...byk sgt perlu diambil kira...

tp ini kata bekas kekasihku..katanya bpisah lebih baik sblm perkara mudarat tjd...Mungkin entrimu ni lah salah satu contoh mudarat yg dia maksudkan...

Apapa pun, padaku la...
Lakiku ijazahkah, sijilkah, spmkah...syurgaku tetap di bawah telapak kakinya...Jd pasti restu & redha lakiku lebih ku damba bbanding menang dlm pdebatan...ihih.

*psst, dikaukah orgnya? kah kawanmu? ahaks.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
mcm tu lagi best. apa pulak tak best. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shatra
lagi panjang lagi bagus bos. lebih jelas

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@♥sophie♥
lagi timbul konflik bila asyik membidas

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@~NieZa~
tu yang susah mau terima. jangan sampai suami merajuk makan di luar dengan sekretari. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Zurina J.
itu ego namanya.

p/s: bukan aku la. aku belum kawin

syafiQakarim berkata... [Layan!]

tinggi mana belajar si isteri.
surga di kaki suami.
banyak mana gaji si isteri.
tetap perlukan nafkah suami.
dan besar mana jawatan si isteri.
besar lagi taat kpd suami

kay_are berkata... [Layan!]

kne saling memahami baru r leh elak bende2 macam ni terjadi.. kalau x, sampai bile pun xleh end

kata kila berkata... [Layan!]

ini lah namanya ego

white rose berkata... [Layan!]

kahkahkah...
kau sedang alaminya kan sasa...

tu belum kawin dah merasainye...
kau rasakanlah penangan hebatnye bila dah kawin nti...

aku?
nak coba boleh...

aku lagi kuat membebel...


hahaha...

Faaein Himura berkata... [Layan!]

kedua2 mesti saling hormat menghormati... sana sini citer pasal kawen aje.. =_=

~najwa~ berkata... [Layan!]

sgt setuju dgn syafiQakarim.

tepuk dada, tanya empunya badan nak bahagia yg macam mana. Setaraf pun ada yg mcm2 masalah.... yg penting bagaimana kita mengemudi rumahtangga itu...
sekian sasa ;)

bilanya hang nk kawen?

chunna berkata... [Layan!]

5*!!!

i-one berkata... [Layan!]

sgt setuju,hi iam i-one from indonesia,if you have time tengok my blog.thanks

ghost writer berkata... [Layan!]

jangan dibiarkan perdebatan berakhir tanpa ada kesimpulan.

pokoknya mesti ada 'give n take'.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiQakarim
komen ko dah siap sebijik entri dekat blog ABC XYZ ni beb. caya la

syafiQakarim berkata... [Layan!]

aku xdpt loading kn kotak jerit.so
aku nak jerit sini.
sasa...ada follower ko bogel
bulat2 la..erkkkkkk...
seram.

Mekar berkata... [Layan!]

Salam sasa,

Tak perlu berdebat. Bincang baik2.Suami ada ego tersendiri. Apa2 pun pihak isteri kena patuh dengan perintah si suami(yg tak melanggar hukum agama la).

Drp : mekar @ mymekar.com
"Jom Belajar Membuat Macaron"

afzan berkata... [Layan!]

+1 syafiqakarim
ni apesal burung ni terbang sana sini ni. mau aku lastik jugak karang!
aku, dia & lensa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
cik ros cool aja. aku sedang memantau kehidupan sosial masyarakat sekelilig ni. bukan pengalaman sendiri ok. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@~najwa~
pendapat dari yg berpengalaman. hehe..

soalan tu agak mahal dijawab. orang muda lagi la

d_LA berkata... [Layan!]

kalo mase skolah dulu suka masuk debat..hehe..tp realitinya dla org yg paling kurang berdebat nak2 org yg xnak mengaku kalah disebabkan pangkatnye lbh tinggi dr kita..bek diam je..huhu

budak bertuah berkata... [Layan!]

no komen..aku x pandai berdebat..harap maaf terima kasih, heheheeeee...

si para para berkata... [Layan!]

err saya tak ada pendapat..tapi saya memang suka dengar orang berdebat.hehe

samizul.net berkata... [Layan!]

Isteri Muda Berpelajaran? Hahaha..

Orang perempuan yang jenis banyak n suka sangat bercakap alias membebel / berleter memang suka berdebat..

Kalau jumpa aku, siaplah, hahaha!!! XD

u/p: Ada dua hal yg aku musykil diblogmu ni. 1. Napa pos2 mu ni macam orang yang siiikit masa lagi mau kahwin sudah? Kah sudah kahwin ni? Loo, geng2 nda sound eh.. Muahua3! 2. Ada burung merah yang ikut terbang2. Follow Twitter. Seram eh..lol

MamaChia berkata... [Layan!]

kadang permpuan ni masa berbincang tu suka berjela2 panjangnya, pastu tambah lagi fakta2 yang kukuh..maka diandaikan membebel ...lelaki pula suka yang simpel dan terus ke pokok cerita..apa yang penting persefahaman...

Beautiful Life berkata... [Layan!]

bkn debat.. cuma amalkan lepaskan perasaan.. perempuan tidak ramai kena sakit jantung..sebab selalu kuorkan apa yg tak kena.. lelaki..? asyik pendam jer... tu yg kena jantung tu.. he he he