online counter

03 Mac 2011

43 Fill flash atau Silhouette ketika Golden Hours?

Golden Hours bukan bererti saat emas atau saat mengumpul kekayaan. Tapi ia adalah saat yang dinanti oleh para fotografer. Secara ringkasnya, Golden Hours adalah saat di mana matahari terbit (sunrise) dan senja (sunset).
Ehem. beware! Fotografer tengah posing.

Baiklah, ketika ini fotografer boleh menggunakan teknik fill flash atau silhouette untuk menghasilkan gambar. Fill flash akan menampakkan wajah subjek manakala silhouette akan menampakkan bayangan sahaja.

Para fotografer pemotret model biasanya mengutamakan teknik fill flash kerana subjek utama adalah model. Fotografer kaki landskap lebih menyukai silhouette dengan menekankan suasana natural ketika itu.

43 Komen:

apezs shah berkata... [Layan!]

salam

perghh mmg cantik! pandai.

cik panadol berkata... [Layan!]

wah santek...mau belajar teknik ni la.....:)

beaty berkata... [Layan!]

cantik bah ni sasa..sa suka...paling suka kalo sunset punya gambar

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

waaa..
jeles2...
santek la.....

PzY berkata... [Layan!]

lg cantiq If sunset 2 diamik dr kawasan bebukit....

yangyuyu berkata... [Layan!]

ini atas feri kah, beautiful

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

wow subhanallah ni btl2 golden hours. cantik :). di kk kan ni? apa nama tmpt tu di tepi laut tu?

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

Terbaik la bro

ctpayong berkata... [Layan!]

tak kira kat mana2 aku lebih suka captured silhouette...rakaman kenangan.

potret? suka jugak but not so. thank sasa for the info.

diana berkata... [Layan!]

gambar pengantin tak de ke sasa..??

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

tq all :)

SciReg berkata... [Layan!]

As always it is excellent

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik panadol
lagi seronok kalau pakai external flash utk berlatih teknik tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@yangyuyu
tepi tembok pantai ja :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
dekat tepi wisma merdeka :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ctpayong
aku tgk keadaan jgk kak. kadang2 bila nak tunjuk watak utama kena fill flash jgk. pasangan wedding misalnya

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
aku malu2 kucing pulak upload gmbr wedding orang di sini. hehe

... berkata... [Layan!]

as salam..
wah! blog pasal teknik forografi~~

sukaa!

=)

thanks ;)
info yang berguna.godek2 lagi~~

white rose berkata... [Layan!]

subhanallah...
cantek...

cahaya yg sempurna diciptakanNYA...

F.a.S.h.E.e.H.a berkata... [Layan!]

OMG! Cantik sgt view ni. Teringin gila nak bergambar mcm ni..

tommy berkata... [Layan!]

mempesona :)

~najwa~ berkata... [Layan!]

sasa..sgt cantik pic ni, thumbs up!

eiffel berkata... [Layan!]

memang cantek..tapi aku rasa picca macam ni, comman sgt lar...



msti ko nk ckp, aku ne camtaek, kan?!


kehkehkehkeh...mgkin ptot cari idea baru utk snap picca...**ceh, ckp cm bagus jerk!lol~

Aiman Ariffin berkata... [Layan!]

wow its really2 nice :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@eiffel
haha.. its ok. memang koman pun.

tp info yg aku povide tu mungkin tak komman dgn ko kan.

neway, jgn amalkan perkataan camtaek tu. nanti budak kecik tiru tau. jijik. haha

d_LA berkata... [Layan!]

cun ahhhhh...ni yg berkobar-kobar nak pakai dslr gak ni..grrrr

Shatra berkata... [Layan!]

Good Information...tmbh sikit lg infonya..leh print ha2..

Adzriel AB berkata... [Layan!]

saat yg sangat berharga... yg di nanti-nanti kan.

syafiQakarim berkata... [Layan!]

aku jeles la =.=

ayesha berkata... [Layan!]

mse blaja buat ni pakai slr manual tu sgt susah ok

skandaLdariLangit berkata... [Layan!]

i just love the sun. seriously.

dear sun, please marry me~

saya, bintang kecil~

Eyka berkata... [Layan!]

cntik la pemandangan itu..nice one! suke! :)

NAJ HEBAT berkata... [Layan!]

oh mcm biasa..

aku dtg sini dah akan lihat gambar2 yg cantik.

sunset.

romantikss gittew. kan?

Afzainizam berkata... [Layan!]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf kerana lama tak berkunjung yerrr .. kerana ade masalah pada laptop aku..baru hantar repair lerr...

warrghhhh cantiknyerrrrr matahari itewwwww sahdu sungguh lerrr

ghost writer berkata... [Layan!]

sangat indah dan damai...pelabuhan siang.

di mana nih bro?

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

salam nurr tag contest :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ayesha
aku tak pernah guna slr. tp rasanya memang sukar sbb hanya ada satu peluang ja sbb terhad bila guna film negative

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@NAJ HEBAT
ewah2.. naj nak romantik dgn aku. ehem

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
di tepi pantai wisma merdeka kk bro

Faaein Himura berkata... [Layan!]

cantik sehh...

tapi aku masih agi tak paham.. camne tu? errr.. sowey arr aku memang lembap pasal fotografi ni.. hahaha.. XD

shahjiehan berkata... [Layan!]

wahh,,,style gile!!

nice!!


jom baca dan komen i-City beli ‘salji’ Korea

afzan berkata... [Layan!]

yang ni kena tepuk dada tanda selera :)

pzulzarien berkata... [Layan!]

really nice!!!>...come join me too

http://pzulzarien.blogspot.com