online counter

02 Mac 2011

31 Cara Pasang Header Blogger: Kekalkan Kualiti Imej

Header menjadi kurang berkualiti, kabur dan kelihatan berbintik setelah dimuatnaik. Terutama header yang  ada efek gloomy dan glow. Ada cara untuk mengelakkan masalah ini. Rujuk rajah di bawah.
klik untuk tumbesaran

1. Cara 1-Cara biasa, upload gambar terus dari komputer. Cara ini akan mengurangkan kualiti gambar.

2. Cara 2- Cara terbaik untuk mengekalkan kualiti imej. Upload gambar ke  web gambar atau entri blog. Kemudian copy url imej dengan cara right click dan klik 'copy image location' untuk copy url imej. Paste pada ruang 2.

3. Cara terbaik untuk menggantikan blog title kepada header. Rujuk rajah ruang 3.

4. Tandakan shrink to fit agar kelebaran header sesuai dengan kelebaran template. Cara ini juga akan mengurangkan kualiti imej.
Untuk mengelakkan pengurangan kualiti. 
Gunakan cara 2 dan anda perlu mengubah saiz gambar sebelum upload, mengikut saiz kelebaran sebenar header anda (seperti yang digariskan pada rajah). 

Perlu diingatkan adakala nilai kelebaran yang dinyatakan tidak tepat. Maka perlu rujuk kelebaran template anda dan tolak 40px untuk menentukan kelebaran header anda. Selamat mencuba.

31 Komen:

diana berkata... [Layan!]

alamak...
macam senang tapi rumit.
header yang akan datang akan akak
usahakan untuk kekal berkualiti..

Chempaka Sari berkata... [Layan!]

baru tahu....tak penah terpikir pun..thanks for da info..

mdshaari berkata... [Layan!]

aku dah cuba buat dan mmg menarik tapi aku belum betul2 fokus nak buat...tapi bro memang syok kalau header sendiri bikin :)

syafiQakarim berkata... [Layan!]

phewit...inchik sasa
suda mula menjinakkan diri
dlm bidang tutorial.hee
bravo bravo ;p

d_LA berkata... [Layan!]

dla biasa kalau wat header wat size 1000x400..header ouh header..tgh blur lg nak design camne..hehe..sasa gune program ape ek?

cik sessy berkata... [Layan!]

buat tutorial cr wat header lak la....

hihihihihih..

ctpayong berkata... [Layan!]

thank sasa...baru nak pergi amek...nak amek duet dulu kat ATM..bayar cash lorrr...hahahaaaa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
senang ja. bila dah cuba baru tau :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@mdshaari
betul bro. ada kepuasan bila hasil tu dari hasil tangan kita sendiri :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiQakarim
dulu pun buat jugak kan. tapi masa tu berkaitan fotografi

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@d_LA
rilek la, pasti ada idea jugak bila dah ronda2.

pakai photoshop :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik sessy
tutorial buat header rasanya 5 page pun tak siap. kalau tunjuk sambil mengadap komputer terus lagi ok

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ctpayong
apa pulak tu? hehe..

ejoy berkata... [Layan!]

nice tuto beb !!!

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

wow...
xpnh tau pon psl yg copy url pic 2..
wuwuwuuwuwu..
=)

yangyuyu berkata... [Layan!]

me=blur hehe :P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nyssa Nuar
boleh la try kalau nak uplod imej yg berkualiti

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@yangyuyu
kalau cuba mesti tak blur

Amy Syaquena berkata... [Layan!]

nice sharing..thanks ye!

Faaein Himura berkata... [Layan!]

terlepas peluang... nak gak header yang cun melecun tu... huhuhu....

Edy Zaidi berkata... [Layan!]

yeahhh..itu dia otai mengajar

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

best siap buat tutorial lagi..nti nak cuba..nway thanks hari tu sasa ada ajar pasal header ni :)

PzY berkata... [Layan!]

TQ tips yg tip top

taio berkata... [Layan!]

interesant

white rose berkata... [Layan!]

aku dah jenuh bab2 ni...try & error jer...

last2 berjaya jugak...

NUR AIN AZMAN berkata... [Layan!]

Good info

:)

Adzriel AB berkata... [Layan!]

nak header free? akak tag sasa tau :
http://adzriel.blogspot.com/2011/03/new-header-for-your-lovely-blog.html

aLieF si Muncung ManiS berkata... [Layan!]

nice tips bro..nnti kalau alief nak tukar header,,akan alief refer entry ni..

shahjiehan berkata... [Layan!]

tq for ur knowledge!! i like!

alynn amalina berkata... [Layan!]

its the best .. hasil pun best ,, simple .. n thnks =))

http://alynn-amalina.blogspot.com

Cik Puan Axa berkata... [Layan!]

tq 'akujerit!'..

entry awak ni berjaye menyelesaikan masalah saye! thanks bebanyak ye! :)

http://axanixa.blogspot.com/2012/01/header-makes-me-headache-p.html