online counter

03 Februari 2011

42 Kreatif dengan Overexposure

Dah lama aku tak kongsi info fotografi. Baiklah, aku datang ofis geng fotografer aku. Maka mulalah perdebatan pasal fotografi. Tapi respek sebab dia nak maju setapak lagi, nak tambah sebijik kamera lagi untuk shoot wedding. Modal dari wedding job ja.


Baiklah, tajuk utama entri ni. Perdebatan bersama geng fotografer, "tiada peraturan yang khusus melainkan hasil foto itu sendiri". Break the rule! Maka jangan kata gambar aku ni overexposure. Aku cuba nak berkarya walau pun tak terer. Sekurang-kurangnya mirip jugak soft focus tanpa menggunakan SF lens yang mahal tu.

Kepada geng aku, ekceli aku tau kau guna 2 bijik kamera sebab kau nak makan seorang. Ok, gurau ja.

42 Komen:

kira kekuri berkata... [Layan!]

siapakah gadis dalam gambar??jengg jengg

LuLu berkata... [Layan!]

i suke overexposure :) bile time siang, kite nmpk objek tu je hee

mr_mrs mikko berkata... [Layan!]

huhu..
kalo aku...
asal gambar ja..
x reti la prkataan fotografi ni.
hihih...

kamera pn pakai kamera cikai.
;)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kira kekuri
jeng jeng apa dengan budak kecik tu? haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
ya. lagi pun boleh buat pic yg unik. if shoot monochrome + overexposure pun best jgk

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@mr_mrs mikko
walaupun tak tau tapi masih sudi bertegur sapa. tq :)

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

break the rule. nice.

teruskan berkarya kerana kita sendiri mengerti dengan apa yang kita mahukan dan apa yang ingin kita persembahkan :).

Fello Ariza berkata... [Layan!]

sies bro..

aq masih noob giler sume pasal fotografi nih...

aduyaii...

:P

chunna berkata... [Layan!]

NICE SHOT!!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
kata-kata aku mcm hebat sangat kan. sekali output biasa ja. tp harap boleh bagi inspirasi kepada kwn2 :)

g0m0k9enDek berkata... [Layan!]

adeh, sakit mata! hehehe...

ghost writer berkata... [Layan!]

janji kekreatifan tuh ada Sasa...so bright!

pandangan gurl tuh seolah dalam kekonpiusan...hihi

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fello Ariza
rilek ja bro. lama2 nanti boleh la tu. aku pun bukannya pro, tp sesekali aku kongsikan dgn kawan2 benda yg aku tau :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@chunna
tengs chunna

Suriati Suhaimi berkata... [Layan!]

cun la...terbaik!

me3rma berkata... [Layan!]

break da rule yes..kalu tak cam na nak berkreatif..heeee

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
memang nak dia bright bro. pedih mata sebab templat aku hitam terlalu kontra.

bdk sekolah bro. ekceli mata dia pandang depan, aku duduk di kawasan rendah. shoot dari jarak jauh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
memang nak dia bright bro. pedih mata sebab templat aku hitam terlalu kontra.

bdk sekolah bro. ekceli mata dia pandang depan, aku duduk di kawasan rendah. shoot dari jarak jauh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@me3rma
asalkan tak langgar peraturan sekolah kan. haha

Fuziani JSR berkata... [Layan!]

mcm biasa.... akak suka pic hasil karya sasa.... Kalau akak amik gmbr, main klik jer...

jann sinuja berkata... [Layan!]

aiyoo~~aku tak pandai nak komen pasal gambar eh..btw suka pic2 lam blog neh owkey

white rose berkata... [Layan!]

aku xkesah gambar kau mcmana...
tapi, aku musykil...

apakah pekerjaan kau yg sebenarnya...

alexjimmy berkata... [Layan!]

good job, yang ni dinamakan high key photo..dimana subjek masih jelas n the surrounding overespose..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fuziani JSR
tq kak. sesekali tu kak cuba la mengkreatifkan diri dgn posisi dan angle. pasti menarik, foto itu kenangan.pakai kamera apa pun tak kisah la.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@jann sinuja
oh jann tidak mengapa kalau tak paham. tapi daku berterima kasih padamu kerana sudi datang melayan kisah mengarut foto di sini

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
alahai, aku pernah bagitau dalam entri yg dulu2 yg aku ni kerja potong rumput aka abang kebun.

abang kebun yang merumput dengan cara mulus, abang kebun yang cool lagi hensem. itulah daku

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@alexjimmy
high key photo, baru tau istilah tu, good info. tq bro

Faaein Himura berkata... [Layan!]

hahaha... cam tak paham aje.. bila dah lama tak pegang kamera.. rasa dah tak tau benda dah pasal fotografi ni.. hahaha.. always like to break the rule too.. hehehe..

putERi-kAtEk berkata... [Layan!]

emm...ada apa dengan budak kecik tu.....hurm....mybe dia ada kakak yg cun??

hahahahahaha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faaein Himura
sama la, aku pun dah lama tak pegang kamera. hari tu pinjam kamera nikon kwn, agak kebingunan sikit

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@putERi-kAtEk
weh, mana ada macam tu

Apple berkata... [Layan!]

mcm best je keje fotografer ni tapi aku tak reti.. hokhok..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Apple
bukan keja pun, layan hobi ja

E.d.Y berkata... [Layan!]

wah..nak tambah sebijik lg..nak jugak..haha

Nasz berkata... [Layan!]

Untunglah banyak duit... :pp

d_LA berkata... [Layan!]

alamakkkk, x pndaila nak menyampuk..hehe..tp pic tu oke what..tgu dla pakai dslr oke ^__^

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
aku nak tambah jugak tapi tak mampu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
aku nak jugak untung banyak macam kawan tu. tapi kemahiran aku masih di tahap amateur, tak boleh demand sangat

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@d_LA
next time boleh la outing sama-sama. haha

diana berkata... [Layan!]

budak ni beso nanti mesti lawa macam fazura..kan??

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
agaknya la. umpama aku yg dah umpama fahrin ahmad ni. haha

si para para berkata... [Layan!]

budak ni nampak....errr chumel.hehe

apakah yang di renung..
mood sederhana..
nak kata sedih tak jugak..
nak kata kompius tak jugak..
nak kata suka tak jugak..

tuan empunya diri je yang tahu,,dengan tukang tangkap gambar.hehe

nice pic.