online counter

06 Februari 2011

38 Kamera Terbaik Alternatif DSLR

Kenangan dirakamkan dalam bentuk gambar. Anda ingin menghasilkan gambar berkualiti namun tak sudi menyangkut kamera gedabak di leher mulus anda. Jangan risau, mari aku perkenalkan dengan Semi DSLR atau kamera cun.


Ini antara cop kamera yang femes masa kini.  Yang pasti dua bijik kat atas tu Nikon dan Canon memang best kerana mampu menghasilkan gambar berkualiti dan efek yang menyerupai gambar hasil DSLR.  Macro, bokeh, zoom memang best cuma lens tak boleh tukar. Sesuai untuk mereka yang tak sudi memandang lens gergasi. Sony dan Lumix tu agaknya kualiti la jugak. Tak pasti sebab tak pernah sentuh lagi. Mungkin akan datang aku  mampu cerita lagi. Sekian

38 Komen:

dayya dayyanna berkata... [Layan!]

menarik. berapa harga dia and specification?

white rose berkata... [Layan!]

kakak aku ade beli sebijik...
senang dibawa kemana2 je...
xde laa sebesar & seberat dslr...

rege pun bole tahan gak...

Ikah berkata... [Layan!]

Yang ini Ikah dah berkenan...esp canon / nikon tue..cuma kosnye tue..nak tau jugak

LuLu berkata... [Layan!]

haha orang tnye u mcm u ni jual camera lak :P

ghost writer berkata... [Layan!]

canon tuh nampak comey..elegant lar sikit.

LittleRedLurveSnow berkata... [Layan!]

smart cmera nie...ble sasa nk adiahkan kat snow????

Mohd Hazwan Hashim berkata... [Layan!]

pehh !! style la beb !! aku pun minat camera2 dslr nih !! :)

Schuha :) berkata... [Layan!]

wahh ! cantek :) nk beli utk Ngok ke ? HAHAH !

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@dayya dayyanna
@Ikah
model nikon dan canon tu masih dlm harga rm 1k. next time, aku cerita lebih spesifik lagi kelebihan dia ok

tya berkata... [Layan!]

harga2 ? tepat .

efa berkata... [Layan!]

bab2 kamera dslr ni mmg minat tp aduss mahal lol...brpa harga tu?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
ada sorang kwn perempuan tu sangat kreatif dgn canon G10 tu. kamera ni memang cool. boleh masuk poket jgk

Georgie Joseph berkata... [Layan!]

waaa.beli yg mcm ni jakla.nnt senang angkut time gi cari story.pappa, pappa, raziiii.hahaha.thanx sasa!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
its ok lulu. feel good to share. next time i nak pajak stok kamera pastu jual dalam blog. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ghost writer
aku pun suka yg canon tu bro. tapi org kata yg nikon tu hebat sikit

Nyssa Nuar berkata... [Layan!]

serius NN suke giler ngan dslr.. mmg ade lam wishlist la..ngah kumpul dwet agy nk beli..yg nih range hrge dy brape ea?? kalo hrge dy dekat2 je ngan dslr, mmg NN beli dslr je la..=D

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LittleRedLurveSnow
nanti bila snow dah jadi bini nombor dua aku. ops, ingat kisah lama

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nyssa Nuar
1k-1.5k. kalau minat sgt utk berkarya dgn dslr. lebih baik NN beli dslr boleh tukar lens.

DSLR kena jaga baik2 la sbb semua barang berkaitan sgt mahal. lens pun harga beribu jgk

diana berkata... [Layan!]

aih..
kecik nye yang nikon tu..
besar tapak tangan lagi..kan??

si para para berkata... [Layan!]

waaa sangat berminat...
tapi duit tak ada..tak jalan jugak...

oh aku dah jatuh ati kat nikon...

Aliff Azham berkata... [Layan!]

saya guna semi-dslr fujifilm saja..haha tapi hasil tetap tidak mengecewakan :)

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

cool juga ada sebijik mcm ni..senang nak bawa ke mana2 je :).

Shatra berkata... [Layan!]

Bagus info ni..bukan sahaja DSLR ja yg menghasilkan foto yg ummhhh tp kamera kompak cam ni pun berjaya menyamai prestasi foto DLSR..setakat ni sya sudah try guna Canon G7 n G10..mmg memuaskan selain teman wpun kemana, kecuali buang hajat ha2...

d_LA berkata... [Layan!]

dla pakai sony jer..hehe..xtaw la bile leh sangkut dslr kat leher ni haaa..hehe

LittleRedLurveSnow berkata... [Layan!]

erk??? ala~~
jd mak sasa xley kew???

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
semua lebih kurang ja saiznya

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shatra
tapi kalau mau sambil buang hajat sambil shooting posing yg seksi. ibarat dokumentari la kunun. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@d_LA
sony pun ok ja. bergantung kpd minat la. tak semestinya semua orang nak kena beli DSLR kan

taufiq helios berkata... [Layan!]

kalau TH yan gbajek dalam 1K nih bole dapat ke kamera tuh?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LittleRedLurveSnow
apa pasal pulak? tak sudi aku panggil mama snow.

LittleRedLurveSnow berkata... [Layan!]

da 2???? tau la sye nie bdak ag...

shelliey berkata... [Layan!]

oww..saye pengguna lumix tegar..itu model saye..

p[A]n[A]d[0]L© berkata... [Layan!]

walopun DSLR berat, tp aku rela m'bawanya ke mana saja..hehehe

Melor berkata... [Layan!]

salam kenal nama ku melor. melor pun minat gak kat photografi ni tapi tak le fanatik. nice blog

Robot | Sakti berkata... [Layan!]

aduss..

comelnya..

duit duit duit..

*__*

syafiQakarim berkata... [Layan!]

beb..cun lah..
sama ke function dgn dslr lain
yg besau2 tu..?grr..
rm bape nih..?mauuu

samizul.net berkata... [Layan!]

Salam...

Bos, blogmu nda ada Search. Susahlah sket mau baca yang lama2, ehe ^^,

u/p: Eh tetiba pula aku mengomen di pos pasal fotografi+DLSR ni.. Hua2! XD

aQmam JaFFar berkata... [Layan!]

mcm nak je..bape ye harga??