online counter

11 Januari 2011

69 Nikon D3000 VS D3100 : Pengguna Baru

Dah lama aku tak apdet blog ni. Maklumlah, sekarang ni aku dah tak ada masa untuk mengambil gambar. Sesekali aku keluarkan kamera untuk mengelakkan ianya dijangkiti fungus. Tak boleh biar ia rehat lama sangat.

Nikon D3100 Digital SLR Camera with 18-55mm NIKKOR VR Lens (Free Nikon DSLR Bag + 4GB Memory Card)
klik pada gambar untuk rujuk harga terkini.

Baiklah, Nikon ada model baru untuk pengguna baru (beginner). Benda ni dah lama, namun saja nak kongsi kepada pengguna baru yang masih kebingungan untuk memilih antara model lama D3000 dan baru D31000.

Apa yang menariknya D3100 menggunakan sensor CMOS berbanding D3000 yang menggunakan sensor jenis CCD. Sensor CMOS menghasilkan gambar yang lebih teliti dan warna yang lebih jelas. 

Di bawah cahaya rendah (low light) D3100 menghasilkan gambar yang kurang noise pada ISO919 berbanding D3000 pada ISO563. Jauh beza bukan? bermakna D3100 menghasilkan gambar yang lebih halus pada keadaan low light. ISO bagi D3100 adalah terbaik berbanding D3000 iaitu maximum ISO3200 dan boleh boost sehingga ISO 12,800.

Dari aspek lain,  D3100 dan D3000 adalah sama kerana masing-masing mempunyai 11 focus point. Tiada built-in motor, iaitu benda yang berfungsi untuk Auto Focus. Maknanya kau kena beli lens yang ada motor  dalaman (AF-S Lens) dan jugak maksudnya ia lebih mahal. Apa jadi bila tak beli lens jenis ni? Ok jawapannya Manual fokus.

D3100 dan D3000 jugak sama kerana masing-masing punya kelajuan 3 fps jika shoot berterusan. Maka tiada beza sangat kan. Sama saja, cuma yang menariknya D3100 boleh merakamkan video dan mempunyai Live View. Masih tak faham Live View? Mengambil gambar merujuk kepada skrin LCD seperti kamera digital. Benda ni berguna ketika ingin mencapai angle yang sukar seperti terlalu rendah atau terlalu tinggi.

Tak jauh beza sangat, mode movie pun memang jarang digunakan oleh fotografer. Memanglah sebab fotografer tak minat rakam video segala kan. Kualiti tak jauh beza sangat. Jika harga sebagai perbandingan, nak yang hebat sikit mungkin boleh tinjau D90.

 
D3100:
  • Sensor: 14.2mp 23.1 x 15.4mm
  • ISO: 100 - 3200
  • Saiz gambar max: 4608 x 3072
  • Mod Movie: Yes 1080p
  • Live View: Yes
  • Expeed 2 processing engine
  • Auto chromatic aberration correction: Yes
  • Harga : RM2090

D3000:
  • Sensor: 10.2mp 23.6 x 15.8mm
  • ISO: 100 - 1600
  • Saiz gambar max: 3872 x 2592
  • Mod Movie: No
  • Live View: No
  • Expeed processing engine
  • Auto chromatic aberration correction: No
  • Harga  : RM1850


69 Komen:

kata kila berkata... [Layan!]

cool lah ko.minat mendalam

white rose berkata... [Layan!]

wow...

memang aritu berniat nak amik D3100...then xjadi, terus tangkap D80...

ala, adik beradik tu jugak...

masih dlm pemprosesan PEMBELAJARAN mengenai ISO & segale mende laa...




kmana kau menghilang?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kata kila
aku tak tau nak tulis benda apa. tulis pasal benda ni ja

Fane Davis berkata... [Layan!]

thanks for the info.saya pun tergolong dalam kalangan mereka3 yang konpius antara 3000 n 3100 juga..hhehe..

diana berkata... [Layan!]

dua2 mahal..
orang miskin macam akak semua benda mahal..
kamu lain la..
cucu datuk..kan??

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
tak ke mana-mana cik ros. cuma byk memikirkan tentang hidup sejak sakit hari tu. aktiviti blog dah kurang sbb asyik berfikirkan hidup.

neway D80 lg best apa :) D3100 model utk beginner

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fane Davis
harap info ni membantu ya :)

zeera berkata... [Layan!]

thnx for the info
sangat berguna kpd new beginner
ingt nk amik d3100 jew
hehehe

Robot | Sakti berkata... [Layan!]

ntah bila lah gua leh angkat dslr.
duit asyik abes jer.

keh keh keh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
takdak la. cucu atok ada la. dah namanya minat, puasa sebulan pun sanggup kak :) rasa berbaloi sangat walaupun orang lain kata tak berbaloi.

ibuintan berkata... [Layan!]

salam,

dah sihat lom?

bingung juga ni antara canon dan nikon? Budget cukup dah..

biskut berkata... [Layan!]

tapi sejak sasa buat entry pasal LOMO terus terpikat dengan LOMO...siyes,picca hasil dari LOMO menjadi 'igauan' aku sekarang...tengah godek2 mana nak dapat.

ciskek berkata... [Layan!]

ape beza canon and nikon??

putERi-kAtEk berkata... [Layan!]

ciskek....bezanya adalah ejaan....wahahahaha


sasa pic tu mcm sama....kalau awin mesti awin dh konpius..huhuhu

ab@h_Izz berkata... [Layan!]

salam bro..baru angkat d90..n prime lens 50/1.8 jer..n baru nak belajar guna jari telunjuk..hi..hi2

nnt leh tunjuk ajar pada saya yg beginer ni..

ab@h_Izz berkata... [Layan!]

salam bro..baru angkat d90..n prime lens 50/1.8 jer..n baru nak belajar guna jari telunjuk..hi..hi2

nnt leh tunjuk ajar pada saya yg beginer ni..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@zeera
next, kena consider brand pulak lagi. cadangan canon dan nikon :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Robot | Sakti
rilek bro, next time akan ada yang latest lagi. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ibuintan
ws. dah sihat dah. cuma mood blog dah kurang lepas sakit hari tu. tak tau la apa dah jadi.

ibu intan sblm ni saya pernah buat entri ni canon vs nikon

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
ada banyak jenis kamera lomo ni bro. lagi best kalau jumpa yang digital :)

kebanyakan kamera lomo adalah analog sebab ianya klasik

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ciskek
mcm2 bezanya ciskek. aku canonian tapi tak tau jgk kata mana satu yg terbaik. canon dan nikon masing2 ada kelebihan dan kekurangannya

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@putERi-kAtEk
awin, benda tu bentuknya lebih kurang sama ja. cuma fungsi dan kelebihannya berbeza

syafiQakarim berkata... [Layan!]

dari hari tu aku nak beli
tapi tak dapat dapat.dosa apakah?
bila wang da nak cukup,ada je
halangan..hampeh.......

ferra ferro berkata... [Layan!]

alamak ! saya buta gadget ! ngeee x)

►AdamXis◄ berkata... [Layan!]

salam.dlu ade tgk iklan D3100...pastu skrg tertgk iklan N7000 lak...pe kate anda buat review N7000 lak...cam menarik jer, tp nak tau beza dgn model sony alpha yg setara

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ab@h_Izz
orait bro. aku pun baru belajar jgk. aku kongsi apa yg aku tau :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiQakarim
alahai, tak payah kelam kabut. benda ni makin lama harga jatuh jugak. terutama bila ada model baru

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ferra ferro
but its ok. tq sudi jugak layan aku kan. thats my friend :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@►AdamXis◄
D7000 bro. orait, ada masa nanti aku cerita sikit pasal benda tu. harga lumayan jugak benda tu

cik selamah kundang berkata... [Layan!]

rajin ko buat comparison

cik panadol berkata... [Layan!]

ade plan nk angkat satu....tp xtau pasal kamera2 ni....bro leh tolong guide tak?

NazirahEhsan berkata... [Layan!]

d3100 ok bro..
tp..
kalo nak image org kata lebih menarik..
baik amek d5000..:)
lbh kurang gak dgn d3100..
cuma d3100 ni just upgrade sikit je dr d3000...:) papepun...
klo amek gn kmera hp pun..klo view dia cntik..
gmbr tetap jd cntik,.kan.. ? :D

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik selamah kundang
saja dengar cerita dari kawan2. so mudah ja nak compare cuma dengar cerita dan uji :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik panadol
orait ja. consider pada bajet kamu. aku rekomenkan canon 550D atau 500D. terbaik utk pemotret/potraiture. if bajet 1k boleh ambik 1000D.

nikon model beginner ni lebih sesuai utk pengguna yg suka ambik landscape. comparison aku ni berdasarkan lense availability. pendapat aja kan :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@NazirahEhsan
betul tu. dari segi kualiti dan color gmbr d5000 menang sikit. buffer shoot pun 4 fps.

tp d3100 improve dari segi ISO. event wedding misalnya selalu dalam keadaan low light. so d3100 terbaik dalam menghasilkan gmbr yg lebih smooth dan low noise.

compare on price, aku masih pilih d3100 :)

Faaein Himura berkata... [Layan!]

kalaulah tak beli lagi kamera masa tu.. rasanya time dah rembat dah D3100.. tapi takpelah.. guna aje mana yang ada.. ada fulus agi... mau bli yg lbih advance.. hohoho.. =]

peknga sedap berkata... [Layan!]

salam bro, mcammana dgn nikon d60, ok x?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faaein Himura
alahai pakai ja yang ada untuk terus berlatih. pakai yg canggih pun kalau skill belum maju pasti hasil sama jugak kan

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@peknga sedap
D60 adalah model lama. kualitinya dah jauh ketinggalan :)

Sumandak Kinabalu berkata... [Layan!]

In your opinion, which one is better CANON or NIKON...
Nak beli tapi tak tau nak pilih...

yangyuyu berkata... [Layan!]

hi sasa..

jann sinuja berkata... [Layan!]

xreti aku nak komen sal kamera neh..tp nak komen gak..aiyoo~~janji ade ye tak..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Sumandak Kinabalu
memang susah dijawab sebab masing2 ada kelebihan dan kekurangan. cuma terpulang kpd kita untuk prefer kelebihan yg mcm mana.

potraiture prefer canon
lanscape prefer nikon
pandangan ja.

tapi biasanya bergantung dgn group atau kwn2 yg ada. kalau ramai nikonian maknanya kamu kena jd nikonian spya boleh belajar bersama dan kongsi info, lens, atau apa2 aksesori

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@yangyuyu
hai kak :)

efa berkata... [Layan!]

waa...pening mna satu nk beli dan yang mana ok...uhuk..tolong boleh mana ok nikon or canon erk?pening pasal pening pasal lens..aduss..nk beli d90 tp rsa tak layak hahaha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@efa
yeahh!! jom angkat canon :)
mcm mana dgn 550D?

Sumandak Kinabalu berkata... [Layan!]

Thanks for the advice :)

We welcome You berkata... [Layan!]

To all respected bloggers, please participate in our contest. Please check out our http://advertisement4bloggers.blogspot.com/ if you are interested for earning money online. This probably interests you

LuLu berkata... [Layan!]

aaaaaah tanak nikon! nak canon jugak! :D hahahaha! atuk i ada canon film slr :D minat gila tgk gambar yg naturally grainy effect hee

E.d.Y berkata... [Layan!]

xreti pakai nikon..huhu

Ahmad Hizwan Ahmad Shukran berkata... [Layan!]

wauu.. mnt gler ambk2 gamb0 ni.. bl0g ni ley djadikan tmpat rujukan c0z bru mngenal bidang ini.. jmputla k bl0g k.. http://ibnushukran.blogspot.com/.. ;)

SBC Admin berkata... [Layan!]

Salam kenal.
Masih tak beli DSLR lagi walaupun minat gila. Takut terjebak beli barang2 kamera jer kerja. Tapi memang minat nikon dari yang lain.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
haha.. kita kan canonian. aku pun bingung jugak bila guna nikon. menu dia agak komplikated

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
menu ada komplikated sikit banding canon. white balance misalnya nikon dan canon, canon lebih mudah dan ringkas utk setkan.

memang ada bingung sikit bro

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Ahmad Hizwan Ahmad Shukran
orait bro.. nanti aku dtg dan follow ko sekali :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@SBC Admin
semestinya, tak cukup sebijik lens. lens pulak ada yg harga mengalahkan body kamera. tapi kalau dah minat, benda tu dah jadi tak kisah. silap hari bulan puasa jgk dibuatnya

siti fatimah berkata... [Layan!]

saya pakai d3100 :)

aReTikZ berkata... [Layan!]

Info yg bek punya.. ada review sal canon ka bro? hehe.. memang terniat nak beli dslr.. tp tgh survey2 dulu.. huhu..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@siti fatimah
Memang menarik kan. Mgkn bleh kongsi output dr encik d3100

syafiQakarim berkata... [Layan!]

beb..gua da jawab soalan lucah tu.
haha..walaupun bz,tp xpenah
tak singgah blog ni.selalu je
singgah.cuma kotak jerit2 tu masalah
sikit =.='

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@aReTikZ
bro, sebelum ni memang ada review pasal canon 1000D di sini canon 1000D vs nikon D3000

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiQakarim
hah beb, jawapan dia ada kat blog ko la. haha.. tapi kisah dslr tu memang tak lucah la

.::: Princess MOMOY :::. berkata... [Layan!]

adus...jelesnya
nak juga...huhu...

Beza Antara HARIMAU MALAYA Dan HARIMAU MALAYSIA
Boleh ker cara ni naikkan TRAFIK ?

amoi berkata... [Layan!]

kamera idaman sa.. beliur jak tengok.. T__T

MamaEma berkata... [Layan!]

D60 dah ada
tengah nak beli d90 lak..
tapi harganya pun boleh tahan lagii

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@amoi
jangan la berliur, ini bukan nasi sedap :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@MamaEma
d90 banyak improvement berbanding d60 :)

aFiQ SyaUQi berkata... [Layan!]

d3100 pun apa kurangnya! kualiti baik gambar pun cantik cuma kena pndi cari angle yg menarik coz law pakai camera2 mahal2 pun tapi skil x da x guna jugak! btw d3100 best

N1R hAsNaN berkata... [Layan!]

mmg nikon d3100 terbaikkkk..