online counter

16 Januari 2011

63 Kelayakan Akademik atau Keterampilan Diri

Hari ini aku nak cerita sikit tentang atitud. Tugas aku sebagai seorang Human Resource Personnel dulu memberi aku satu pengalaman untuk mengenali beberapa jenis graduan dalam dunia pekerjaan.
my style is not my attitude- Gambar tiada kena-mengena ok. Zaman muda dulu pergi conference tahun 2008. Tag nama gedabak tu ekceli untuk letak passport.

Pengambilan dan pemilihan staf salah satu tugas aku. Maka kenalah menemuduga pemohon jawatan. Namun 50% risiko kesilapan memilih itu tidak dinafikan.

Graduan kelas pertama, secara automatik kau akan simpulkan bahawa mereka ini golongan yang rajin. Rajin belajar hingga cemerlang. Graduan yang cukup makan tak payah cakap, masih ok.  Manakala graduan gagal kau akan simpulkan calon ini seorang yang sambil lewa atau pemalas

Tapi kau takkan pernah menyangka bila aku ceritakan tentang kualiti dan keterampilan diri. Aku pernah menghadapi staf dengan kelayakan akademik yang baik namun pasif,  terlalu bergantung dan  kurang keyakinan diri. Bertambah satu tugas untuk pandu arah dan latihan.

Namun ada staf yang punya kelayakan akademik yang sederhana tapi punya kualiti dalam melaksanakan tugas, sangat aktif, indipendent dan punya daya kepimpinan. Pendek kata mereka punya kualiti dari segi atitud dan karakter. Benda ni penting ok.

Khas untuk graduan yang di luar sana, mulalah membentuk atitud yang positif ok. Kau bakal menjadi pemimpin, maka kau perlu faham beza bila aku kata pasif dan aktif. Ketika belajar kau perlu lebihkan teori, ketika bertugas teori kau praktikkan namun dengan kreativiti.

63 Komen:

white rose berkata... [Layan!]

yg mana 1 muka kau nih?
agak2nye mcmana laaaa ek?

aku rasa aku taknak tau laa...
nanti aku cuba2 goda kau...

marah plak dr jiwa nanti...

aku jugak yg susah...

Aliff Azham berkata... [Layan!]

betul2..keyakinan dan ketrampilan membantu! :)

echah mashuri berkata... [Layan!]

bior la seimbang akedemik ngan attitude tuh.hehe..

Alfian J. berkata... [Layan!]

@white rose
ko mau tau sasa ka? tu na 4 dr kiri..

adei senior² ku ba ni..si ping jua la..

biera berkata... [Layan!]

rasanya 2-2 penting dan membantu each other..

biskut berkata... [Layan!]

kualiti dan keterampilan itu penting dari sekadar berteori saja...

Siti Mariam Mat Noh berkata... [Layan!]

Dulu saya pun ada pengalaman ini...interview orang...tapi skrag ni jadi cikgu je...

jann sinuja berkata... [Layan!]

make it balance yeahh..so it will fair..

samizul.net berkata... [Layan!]

Membina Ketrampilan Diri lebih payah n sukar berbanding mencipta Kelayakan / Kejayaan Akademik.. Lebih2 lagi dengan berleluasanya Ijazah n kelayakan palsu.

Err, apa yang aku bebelkan ni..? X>

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
ehem2.. secret la. underground la konon. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Aliff Azham
betul. ia satu nilai tambah yang perlu diusahakan :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@echah mashuri
nak kena seimbang? akademik memanglah nak cemerlang. sambil tu usaha utk bina atitud positif dan memang tidak dinafikan ia suatu yang sukar untuk dibangunkan

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Alfian J.
wui geng, ehem2.. underground bah. rahsia

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biera
memang dua-dua penting. amat sukar untuk bina ketrampilan diri tau. kecuali yg punya karakter aktif secara semulajadi

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
betul bro. teori cakap2, tapi tak buat keja tak kualiti la mcm tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Siti Mariam Mat Noh
sesekali aku rindu saat tu. menjadi seorang HR personnel

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@jann sinuja
when i wrote kelayakan akademik atau ketrampilan diri it doesn't mean kelayakan akdmk "versus" ketrampilan diri.

it is compulsory to be excellent in academic. hwever positive attitude also is an additional.

ceh layan speaking tunggang langgang aku ni :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@samizul.net
betul kata kau. memang sukar membina ketrampilan diri. aku pun sentiasa cuba membentuk ketrampilan diri yang lebih positif dalam kerjaya

diana berkata... [Layan!]

sebab tu akak tak nak jadi graduan..
graduan sering kali di nilai..
hehhe

E.d.Y berkata... [Layan!]

graduan cemerlang hanya kerja ointer tp xbersosial...tu yang susah tu...aktiviti kat university xnak join, nak study la konon...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
ekceli best jgk bila dinilai sebab kita akan mula mengenali kekurangan diri kita dan automatik kita cuba mengubah kekurangan tersebut

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
betul kata bro. kerja luar atau ko-kurikulum membentuk ketrampilan diri. mungkin sbb terlalu bertapa dgn buku menyebabkan kekurangan pengalaman dari aspek ni.

cuba keluar mengikuti program luar universiti, cuba pegang jawatan dan sandang tanggungjawab

Kraxpelax berkata... [Layan!]

My UNIQUELY styled Wallpapers. Duringsome ten years, I have developed an extremely complex and unimitable technique that should carry some interest of anyone pursuing a serious artistic ambition and expertise. And it's quantity as well: by now close to 3 000 wallpapers, all created by me. Why not tune in on my rapidly growing art blog? Its Copyright Aynyone, as it SHOULD be for this genre!

Weathertime Wallpaper Windows

I run Devian Art in parallell:

Kraxpelax on Deviant Art

------

And I write poetry in several languages:

SLEEPLESS IN SEATTLE

There's much in the world that you can't explain.
It's revealed for you to remember
by the whispering voice of a distant train
or a midnight rain in november.

Horizon within! You can always find
the keys to Enigma. Let's mention
one basic Truth: of spirited Mind
Is Nature naught but extension.

Internal expanses! In dreams, ridden
by fear and longing you roam
that deep Southeast in your soul hidden
...on your random journey back home.

Single Swingle

---

Casualidad sopla la sangre
de alguno señor desconocido
durante los pocos restantes
momentos del resplandor de faroles

que se vislumbran tras el follaje
flameando de las obsesiónes
igual efimero como gotas
del cinzano de la soledad –

En aquel tiempo me levanta
dentro uno incidente avejentado
que en seguida palidece
al camouflaje de abstraccion;

chica, nadie conoce que tus grisos
ojos significan aún; con todo
el sueño que hube evacuado
tu escudriñas nuevamente.

My Spanish poetry!

---

LE FRUIT DU CIEL

Un orage nocturne illmuna maintenant l'Amazonie, franchis les Andes, envoya des jeux de cartes gigantesques et frappantes en bas à la Pampa –

Puis: petit déjeuner à melon; café fumant !

À la bague du cigare tu lis, étonné: GÉOGRAPHIE.

Poétudes

---

Das Leben dergleichen Halbfaßung
der Welt wahr immer nicht wahr,
nicht wahr? Die fristlos Entlaßung
am Ende wird kaum wunderbar.

So laßen uns Menschlingen viele
besonders besonnene zum
Zeitweilegem Zeiten als Ziele
des Lebens halbfaßen darum.

Fremde Gedichte


===

And: reciprocity. You do me a favor promoting your blog on mine!

- Peter Ingestad, Sweden

Hanis Azla berkata... [Layan!]

dua2 kena seimbang.. susah juga tugas seorang penilai ni kan..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Hanis Azla
ketrampilan diri memang perlu dibangunkan jika ingin membina kerjaya

Adzriel AB berkata... [Layan!]

suka topik ni..akak ada tambah sikit.
maaf ye tak minta izin dulu :

http://adzriel.blogspot.com/2011/01/biarlah-sepadan.html

putERi-kAtEk berkata... [Layan!]

saya tahu!!! sasa pakai baju warna merah tu kan..hahah...4 dri kiri...hahaha...jambuuuuu

yangyuyu berkata... [Layan!]

betul la jambu ah..like...

hehehe bg sy la kan, akedemik no 1, sebb kat dlm resume kan, kalau result tak bagus macam mana nak di shortlist kan..attitude ni plak, akan boleh diubah dengan pengalaman yg kita tempuhi..sentiasa belajar dr pengalaman kan..

Robot | Sakti berkata... [Layan!]

atitude itu amat penting.
jadilah diri sendiri, dan janganlah malu untuk tunjuk kebolehan diri.

:)

Sumandak Kinabalu berkata... [Layan!]

Atitud penting, kelayakkan akademik jatuh no. 2. Kalau sijil panjang berjela dan lulus dengan cemerlang tapi tak tau nak buat kerja...sama juga ceritanya. Ditambah lagi dengan sikap 'tunggu arahan' memang parah...Pendek kata, pandai-pandai lah seimbangkan :)

PS : Sekadar pendapat...

acer berkata... [Layan!]

saling follow dunk
kalu mw http://easyonlinex.blogspot.com/ follow
nanti q balik follow

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Adzriel AB
terima kasih kak. aku dah baca artikel akak tu menarik :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@putERi-kAtEk
awinn!! tak spoting la. tu pic zaman muda la

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@yangyuyu
tapi bagi organisasi swasta, mereka memerlukan staf yg akan memberikan keuntungan bukan mendatangkan kos. misalnya atitud seorang penyelia projek tidak sewajarnya seorang pendiam dan perlu asyik dipandu. tiada kualiti komunikasi misalnya memberi kesan ke atas kepimpinan.

maka akademik adalah nombor satu. tapi ketrampilan diri juga penting dalam kerjaya

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Robot | Sakti
akademik nombor satu dan atitud penting dalam kerjaya

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Sumandak Kinabalu
akademik memang utama. tapi dalam bidang kerjaya tiada organisasi yang berminat dgn kakitangan yang tidak proaktif

♦♦orked♦♦ berkata... [Layan!]

info yg best and menarek..
LIKE!!!

btw, yg plg kiri tu nsem.. tlg kem salam.. =)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@♦♦orked♦♦
alahai, abang ko lagi hensem la wani

♦♦orked♦♦ berkata... [Layan!]

haha.. orang cakap barang ama usah dikenang,,..
cewahhh.. hahaa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@♦♦orked♦♦
eh dah jadi kisah lama ka? sory aku tak tau

white rose berkata... [Layan!]

aku dah tau kau yg mana...

bole tahan jugak kau ni yee...
bikin aku gundah gulana je...





hahahaha...

dah, aku nak tido

Catherine- berkata... [Layan!]

pendekkan:

dont judge a cupcake by its colourful flower.result yang cantik,bukan penentu sikap yg sebenar...

wihii~

NAJ HEBAT berkata... [Layan!]

Insan yang cemerlang datang dari akal yg sihat, jiwa yg tenang, hati yg bersih.

renung2 kan dan slamat beramal!

tim berkata... [Layan!]

yeap.
setuju. orang pernah gelakkan aku menjadi urusetia untuk sebarang event dekat kampus. but the end of the day it would be very helpful

mundo_idiot berkata... [Layan!]

Trima Kasih telah berkunjung di blogku ,
o iya By the way ,,! yang mana Photo seorang Human Resource Personnel nya tuh he he e heee

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
haha.. zaman muda la. skg dah tua. geng2 pun dah ramai yg mengandung 2 bulan

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
hah, tau pun ko. result cemerlang rupa2nya pendiam dan penakut. ambik ko, semua keja x berani buat sendiri

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@NAJ HEBAT
apakah? mcm buka tajuk lain ja

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@tim
mcm tu baru betul. aktiviti mcm tu membantu dalam membentuk ketrampilan diri yg berguna kepada kerjaya nti

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@mundo_idiot
orait. keep in touch :)
anyway penulis blog ni underground sikit. pic tu masa zaman muda2 sebelum member2 tu mengandung

♦♦orked♦♦ berkata... [Layan!]

hahaha... bru dapat pick-up apa yang mengandung 2 bulan..
buncit rupe nya..
hahahaha.
=))

ciskek berkata... [Layan!]

ko mesti yang no 3 dari kiri kan kan kan..


praktikal tol lah entri nih.

ciskek berkata... [Layan!]

eh eh silap. 4 dari kiri

LuLu berkata... [Layan!]

wah speechless :D

acer berkata... [Layan!]

saling follow dunk
kalu mw http://easyonlinex.blogspot.com/ follow
nanti q balik follow

F.a.S.h.E.e.H.a berkata... [Layan!]

Betul tu. Ada yang menitikberatkan apa yang dipelajari dari buku sehingga tak mampu memberi idea secara spontan dan tidah hirau perkara sekeliling sehingga tiada keyakinan diri untuk berkomunikasi walaupun sebenarnya cerdik pandai.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ciskek
tu zaman muda2 la. hensem kan. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
why? ini kisah benar tau

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@F.a.S.h.E.e.H.a
dengan kata lain. lulus cemerlang tapi pendiam dan pemalu. aku kdg2 mcm tu jgk. malu2 kucing

ciskek berkata... [Layan!]

oh zaman muda. hensem lah. tapi zaman tua konpem x hensem

ko x yah cakap la yg zaman tua lagi hensem!!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ciskek
zaman kini hensem + macho la cik lesung

syafiQakarim berkata... [Layan!]

semua hensem.tak tau nak pilih.
byk juga stok gay

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiQakarim
ahaha.. stok gay?