online counter

06 Disember 2010

43 Spot Metering Warna Kontra

Kamera gedabak ada butang mode spot metering yang membolehkan penghasilan gambar yang  hanya menampilkan kepada suatu titik yang menarik. Tujuannya supaya mata pemerhati hanya fokus pada bahagian yang ditampilkan sahaja. Jujur aku masih bongok dalam bahagian ni. Mari tengok suatu kebetulan ketika praktis di petang hari.
Latar belakang rumput dan tanah. Hanya subjek yang terfokus untuk ditampilkan kepada kau semua yang melihat. Mode spot metering membolehkan hasil seperti ini. Sekian.

p/s: nanti aku akan eksplen lagi bila dah faham banyak dengan mode ni.

43 Komen:

Bayu Kenangan berkata... [Layan!]

cantik....

Zurina Jamjin berkata... [Layan!]

ui, nanti ko ambik gmbar ku pula..msti byk award yg ko dpt nnti..ko kasi aku 45% ja lah..kih²

awin nurin berkata... [Layan!]

cantik!!!! kalau bunga ada depan mata tak nampak cantik, tapi dlm pic, wow!!!

Halia Kentang @ Annpaan berkata... [Layan!]

wow..
cun r gambo ni..
nk berguru bley x??

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Bayu Kenangan

tengs.. selepas seratus kali snap dan godek

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Zurina Jamjin

ala, aku bukan bisnes. kawan2 boleh la. bila ko kawen? panggil ja

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@awin nurin
awin! adakala di luar lebih cantik daripada dalam gambar. kadang2 tu dalam gambar pulak yang cantik

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Halia Kentang @ Annpaan
aku belum layak la cikgu. kita kongsi dan belajar bersama ok

diana berkata... [Layan!]

cantik lah..
tapi kebetulan je kan??
heheh

Catherine- berkata... [Layan!]

wow!

i like it!

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

terbaek bro...huhu....spot meteing kat belah mana tu....

Shatra berkata... [Layan!]

Praktis yg bagus, POI sya rasa pd background yg dpt tampilkan subjek utama..

white rose berkata... [Layan!]

eh, adekee...
tang mane ye sasa...

nak jugak fokus kepada face...
mesti cun...

cun mcm i kan...

~lalalalalala... :p

Lina berkata... [Layan!]

metering2 nih yg aku nda paham smpai skg..shusha btul aku rasa..

New Hope berkata... [Layan!]

Salam,

cute nyeee

KLIK SINI: MAHLIGAI GAYA BALI DAN DR GIGI

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
kebetulan ketika cuba jaya. hehe..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
eleh, ko mesti jawab like ja. jawab la lain. jelik ka

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
tengs bro. apa maksud bro tu? kurang paham. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shatra
tengkiu bos. saja explore dan try2

Siska berkata... [Layan!]

cantiknya gambar......pandainya awak..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
ada butang menu metering, set kepada spot utk detect dan highlight kawasan fokus.

cik kak ros cik polis cun. hehe.. cute dan nakal

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Lina
tapi ku tengok ada jugak ko ambik gmbr tu yg baby ko sama bapa dia tu.

yangyuyu berkata... [Layan!]

nice......like....

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@New Hope
syukran :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Siska
wah, sejak bila jadi siska pulak? hehe.. testing2 sambil belajar

LuLu berkata... [Layan!]

ini sgt menarik!! cpt2 tunjuk ajar :D

ibuintan berkata... [Layan!]

salam,

cantik sangat..

tengah cari satu DSLR..

mana yang baik untuk 'budak baru belajar'

Fathiah Farid berkata... [Layan!]

ouu...baru tahu fungsinye metering spot ni..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
untuk 500D tak pasti sangat. if sama dgn 550D, spot metering ada pada tengah2 dalam view finder nmpk ring pada titik tengah tu. spot area kena fokus di situ. jangan lupa tukar kepada mode spot metering.

yg tak pasti sgt cara utk snap spot yg menarik. kena kawal 1.exposure, 2.light dan shadow, 3.color kontra jugak. masih praktis try & error

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ibuintan
nikon dan canon adalah brand dominan. ibu intan boleh rujuk entri sebelum ni.

DSLR untuk pengguna baru

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fathiah Farid
aku sama jugak. masih belajar :)

dayya dayyanna berkata... [Layan!]

cun! seperti biasa, mahu simpan...
bole kan? :)

aisya berkata... [Layan!]

ta suka tangkap gambar bunga!!!!

gosh sgt susah nk ambil satu gambar pn.dekat sgt pakai tripod.

hahahaha:D

(merungut)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@dayya dayyanna
tengs dayya.. with honour. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@aisya
hehe.. cool dan rilek ketika menggambar. agaknya, kadang2 aku nerves jugak

Catherine- berkata... [Layan!]

aku tunggu entry baru mu pastu aku jelik2kan semuanya!! padan muka!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
gitu la. rare ni

biskut berkata... [Layan!]

serahkan pada yang pakar...ko memang pakar sebenarnya sasa.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
belum pakar bro. nanti try lagi sekali kebarangkalian tidak jadi tu ada

me3rma berkata... [Layan!]

same laa..maseh tak brapa pandai sangat maen 3 menda tow..huuuuu..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@me3rma

tu la pasal, evaluative konpem la penggunaan general, yang masih bingung dgn partial, spot dan center-weight. center-weight aku paling tak paham

nur berkata... [Layan!]

huwaaa.. takpaham.. lenkali tulih dlm bahse cakap2 bleh?..
ALL IN ONE

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nur
wah, bahasa dah baku dan formal sangat tu. ekceli taip tak baca balik ni. adakah ayat aku dah melalut?