online counter

04 Disember 2010

36 Perodua Bezza Mesra Alam?

Baca Berita Harian berkenaan Perodua hasilkan kereta enjin hijau. Aku dengan eksaitednya saspen dengan tajuk enjin kaler hijau tersebut. Ternyata aku silap. Hijau itu ertinya mesra alam di situ. 

Kata artikel tu model baru ni adalah prototaip yang dinamakan sebagai Perodua Bezza. Tengok gambar dia. Bila tengok muka depan aku teringat kereta audi dalam muvi i-robot.
 Lebih banyak perspektif di paultan.org

Tiba-tiba eksaited tengok benda ni, kononnya tak pakai minyak petrol atau diesel. Sistem PMLFC, entah apa benda yang digunapakai. Seperti biasa kerjasama dengan syarikat Daihatsu jugak.

p/s: persoalannya, bila tak pakai petrol kereta ni boleh join race tak? Bahan api canggih yang dia pakai tu jimat tak? Bunyi enjin sedap tak? Orait, aku nak bersiap untuk pergi ke majlis perkahwinan yang dah upah aku RM1000 sebagai kameramen. Ok gurau, free ja.

36 Komen:

aisya berkata... [Layan!]

hahaha:D

pelik je nmpk krete ni..

btw td terbuka profile.

industry in edu?really?

~NieZa~ berkata... [Layan!]

bru mau mnta blnja klau kna upah rm1000..
rpanya grau jak..
lalalalalala
limpas jak la..
heee...(^.^)

Shatra berkata... [Layan!]

Tunggu Myvi 1.5 lg..power n stylo

Zoulhusni:My Emancipation berkata... [Layan!]

kereta ini datang tepat pada masanya, tym2 minyak naek..huhukalo perodua leh wat keta yang pakai air hujan utk jalan lagi best, pasni kalo hujan, komppom xbanjir dah, masing2 pakat tadah air hujan...huhuhu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@aisya
pelik tapi cun. hehe

edu? aku insan biasa.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@~NieZa~
ok ja cikgu. nanti ku belanja jeruk jambu. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shatra
orait. 1.5? haha.. budak remaja racing sepuas hati

LuLu berkata... [Layan!]

eh cantik la design kerete ni. da la mesra alam hehe tp tu la, bole ke nk drift2 :P eee suke la tgk lampu biru dpn tu!!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Zoulhusni:My Emancipation
idea ko pun best jugak. tak pun mcm kereta dalam muvi back to the future. bahan api pakai sampah sarap. konpem bersih alam sekitar.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
hehe.. yakin sangat la kereta ni tak boleh drift. hehe.. bentuk pun tak sesuai drift. tp bentuk moden kan

Faarihin berkata... [Layan!]

bahagian belakang dia nampak macam gen2..

kereta untuk bergaya aje ni.. hahaha..

NAJ HEBAT berkata... [Layan!]

malas nak komen psl kreta. cukup lah lamborghini gua kaler pink bling2 tu.. ada kat rumah ni. nnt gua show off kat lu.

aik.. free jah? tamau tangkap pixca gua? gua chantek menarik de bomb kot!!

Tomato Gurl's Life berkata... [Layan!]

pelik je design kereta ni..hihi

boleh je nak join contest picture of my life..jom meriah kan ye :)

p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak entry+komen :)

Catherine- berkata... [Layan!]

dah tengok semua semua

memang kelas~!


tapi x boleh drive dr kk-sandakan.

hahaha...

kena charge 8 jam owhhh....

biskut berkata... [Layan!]

owh keta prototaip perodua-bezza(nama boleh jual punya).sama macam keta2 konsep company pengeluar yg lain ia masih dalam proses dan ujikaji lagi kan...tapi cetusan idea ini suatu yg mengambarkan keadaan pada masa akan datang dan kesedaran tentang pentingnya ekosistem pada populasi manusia terutama soal pencemaran.kan bagus kalau ia dapat direalisasikan mulai sekarang dan tak perlu tunggu keadaan semakin gawat...

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

kenapa la dia tak reka kereta boleh terapung...tak pakai tayar.macam cite i robot tu..kereta ni bukan kereta masa depan...konsep dia sama ja pada masa sekarang nie...

Halia Kentang @ Annpaan berkata... [Layan!]

wah, nk join jd g keja kwen tue..
nk jd tukang pegang lampu jer..
hehehe

diana berkata... [Layan!]

kereta kita memang semua bentuk dia cantik2..
tapi bukan tu yang jadi keutamaan..
yang penting jangka hayat kereta tu..
kalau baru pakai setahun dah
macam2 masalah,
rasa2 berbaloi tak beli??
kereta baru,berkilat lagi memang la lawa..

syi berkata... [Layan!]

baru gi tgk keta ni tadi kat KLIMS '10...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faarihin
tp lampu belakang yg ni lebih canggih

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@NAJ HEBAT
mau-mau.. aku mau buat model kereta lamborgini. macam model jepun tu. bila? set la masa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Tomato Gurl's Life
nampak canggih tu. tak perasan kecanggihan tu? lampu dia kaler biru. pedih mata tu. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
wah, ko ingat kereta elektrik? nanti dah canggih stesen mengecas elektrik kereta pun diwujudkan. berenti mengecas selama 8jam

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
betul tu bro. sistem apa entah namanya tu. kalau jadi, kiranya malaysia dan jepun antara perintis la nanti

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
idea bro lagi la canggih. boleh pegi memancing tengah laut dengan kereta. dah tu ada nelayan menggunakan kereta untuk pukat tunda

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Halia Kentang @ Annpaan
tak paham la cikgu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
tak kisah la kak. zaman ni ada jugak wira yang berubah jadi lancer. makin lama tegap jugak dengan pengguna yang kreatif ni

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syi
mau ikut boleh? boleh jugak kenalan dengan cik blogger

Kenzo@MrConteng berkata... [Layan!]

smart doh kete ni..cuma xbekenan dgn pintu belakang je..huhu

Mr Acil Masterpiece berkata... [Layan!]

Perodua Ka Proton ne?? pening ku baca artikel ini....

zackmohd berkata... [Layan!]

fuyoo..canggih...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@zackmohd
haha.. nampak tak.. canggih kan? ambik la sebijik

samizul.net berkata... [Layan!]

Kereta pakai minyak, paling mencemarkan..

Kereta pakai cas elektrik, bil melambung..

Kereta pakai hidrogen..? Boleh terbang sket2 sebab ringan, muahua3..

Nota: Aku lebih suka naik pengangkutan awam atau jalan kaki.

syi berkata... [Layan!]

ikut apa? ikut naik bezza ke?
hehe..kite selalu tak terperasan komen2 yg kite dah komen kat blog org lain..ni baru singgah balik :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syi
ikut tengok bezza daa..

betul jugak kata ko tu. kadang2 aku rujuk balik bila isu yg ku komen tu menarik :). nak tau feedback

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@samizul.net
tu lagi jimat. haha