online counter

02 Disember 2010

32 Kembali Kepada Noob Fotografi

Dah puas bercerita tentang lomografi, kini kembali kepada aktiviti asal iaitu mengaplod gambar-gambar mengarut dari aku. Kononnya aku sedang berkarya. Aku tau, kau semua mesti sokong aku. Tapi kebelakangan ini, aku dah jarang main kamera. Ada banyak gambar lama tapi aku berfikir, entah kenapa perlu ku aplod? Biasanya aku akan aplod untuk kongsikan sesuatu. Kau mesti perasan ada sesuatu yang aku kongsikan, memberi sedikit info, walaupun kadangkala benda yang kau sedia tahu. Aku tak peduli, mungkin ada pembaca di luar sana masih tak tahu dan ingin tahu.
Kalau kau perasan di sidebar kanan blog aku ni, ada menu isi perut blog aku. tu semua benda yang aku isi dalam blog ni. 

Diari, sesuatu yang sangat buat aku hepi, tensyen, atau kecewa tahap sawan, aku akan menulis untuk legakan hati. Fotografi bila aku teringin berkarya dan berkongsi info dan tutorial dengan geng kamera. Monolog, kau tau aku seorang manusia yang suka termenung dan merenung. Aku jugak suka berfikir kenapa dan mengapa? Aku akan tulis di sini semua tentang monolog ketika aku sedang sunyi. Sosial pulak, ketika sesuatu isu yang membuat aku gatal tangan untuk menaip pendapat aku di sini. Muzik? Paham-paham ja la

Orait, gambar macam tiada kena-mengena. Ini adalah antara gambar lama yang aku ambik. Kau tau vignette? Benda gelap di penjuru gambar tu. Dalam fotografi, benda ni wujud kesan lens, iaitu akibat focal length yang panjang. Kau pernah nampak lens yang panjang tu? Itulah yang aku maksudkan. Biasanya efek dari superzoom lens.

p/s: vignette dalam gambar tu.... ok jujur aku reka ja. Kau boleh tengok dari perspektif, nampak sangat subjek diambil dalam jarak dekat. Maknanya vignette tipu ja. Dah cukup mengarut, aku nak BW blog geng aku pulak. Tadi aku bizi buat report pasal program aku hari tu.

32 Komen:

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

suke tgok..bukit kat belakang tu

diana berkata... [Layan!]

orang lain mungkin banyak yang dah tau..
tapi akak banyak benda yang belum tau..

syafiQakarim berkata... [Layan!]

phewit...
sasa...ajar lah daku snap pict =(

samizul.net berkata... [Layan!]

Oit ni gambar aku yang amik ka? Muahua3.. Report apa juga kau bikin ni sekarang.. Bengkel tu ka? LOL.

Sekarang 'hot' di Group pasal hantar sumbangan artikel/tutorial yg bkait dgn ICT untuk web baru.. Kau terjah lah sana, ha3

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
bukit tu dah kena potong oleh manusia.. manusia sekarang dah canggih

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
hehe.. harap berminat dan sudi menerima info yang diberi :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@syafiQakarim
ika, daku sudi berkongsi ilmu denganmu :P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@samizul.net
amboi.. ni la hasil gerakan solo aku ke puncak graviti kimanis.

baru nmpk tadi. entah tutorial apa perlu ku sediakan. i've no idea.. report program merumput cara mulus. shhh..

mr.syazwan berkata... [Layan!]

nice info

gmbr pun cantik

nice kaler dia..

white rose berkata... [Layan!]

kakakaka...

sasa jadi abang kanc je laa...
private...miahaha...

owh, aku slalu guna itu vignette yg disedikan dlm photoscape...bole adjust...

eh, btul ke ape aku ckp ni...kang salah lagi...

blurrr...blurr...
abg polis kuda, hep me...hep me...

biskut berkata... [Layan!]

bahasamu semakin bertenaga...kemas dan lebih berkembang.Aku suka.Walaupun secara santai tapi ada bait2 yang indah di hujung lidah..hmm.Its nice sasa.

New Hope berkata... [Layan!]

sabahal khair

cantikkk anda berbakat

AWAS DEB KEMBALI

E.d.Y berkata... [Layan!]

cantik bro..perrgghhh

Catherine- berkata... [Layan!]

apa yang boleh aku tulis sini ?

erm..


PENGESAHAN PERKATAAN : debik


cam apa jak!

isk..

hilang napsu mau komen..


grrr!!!

NAJ HEBAT berkata... [Layan!]

tipu2 pon..

gua rasa real. w.pun gua tau tipu juga.

gua nak real.

ok. paham?


gua suka. and jatuh cinta.

babai sayang.

~aku_najwa~ berkata... [Layan!]

plat keta tu mmg private eh, ehe.

nice editing.

.:.farayhasukri.:. berkata... [Layan!]

aduhai,,nak sgt blaja wat pic HDR..ajarin sih..hehe

cik selamah kundang berkata... [Layan!]

fully software ke ni?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@mr.syazwan
tengs.. jangan puji banyak. nanti hidung aku kembang bila bernafas dgn kuat

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
hehe.. abang kancil pun ok la.. tapi teringin nak jadi abg polis kuda. nmpk cool ja.

betul la tu. ku guna fake vignette tu jugak bila background terlalu berseri2 mengalahkan subjek

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
tengs bro. serba sedikit sudah dipengaruh oleh penulisan blog biskut, nasz dan dayya.. banding dulu asyik mengarut mcm bangang

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@New Hope
syukran :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
mana debik?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@NAJ HEBAT
wak lu. ko gay ka, lesbo? aku ada kenal sorang ni mengidam nak lesbo sorang.. ehem2

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@~aku_najwa~
aku dah tampal.. kesian la dengan orang tu. takut ada yg buat benda tak baik

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@.:.farayhasukri.:.
HDR ka? hehe.. agaknya.. biasanya orang buat HDR guna software photomatix. try la install dan godek sesuka hati.. kalu malas edit, ambik sebijik DSLR sony serius aku tak mampu.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@cik selamah kundang
snap guna bounce flash kemudian edit contrast dan level. ops, jangan lupa buat fake vignette :)

tim berkata... [Layan!]

selalu guna vignette dalam photoscape..nda tau pula itu ekceli efek dari lens

okeh okeh..ilmu bertambah

Ain Atika Zailani berkata... [Layan!]

cayalahhh...cantik ohhh...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@tim
nasib baik ko belum tau. so, x sia-sia la jugak kata-kataku. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Ain Atika Zailani
tengs ain the diva ;P

Faarihin berkata... [Layan!]

apa itu noob? hahaha.. tak tau lah bab2 menda alah ni..