online counter

09 Disember 2010

50 Bunga Mekar Akan Layu

"Kekasih secantik bunga mekar", "bunga indah lambang cinta", "indah cinta ibarat bunga mekar mewangi". Sesuaikah? Aku tau kau nak muntah, tiba-tiba aku jiwa-jiwa sikit.
Bunga semalam pasti akan layu. Bunga baru kan mekar. Pantun agaknya. Pantun tak jadi. Kau perhatikan gambar tu. Bunga indah saja yang kau pandang. Bunga lambang cintakah? Ya, lambang cinta playboy.

p/s: tiba-tiba kejiwangan melanda hasil berkarya dari hati. Orait, aku tau kata-kataku melalut-lalut gara-gara ada seorang otai tu kata komposisi gambar boleh menceritakan sesuatu. Puas aku berfikir hingga terjiwang sikit.

50 Komen:

kata kila berkata... [Layan!]

apesal ko tak masuk contest gambar bunge tu doh

dya adriza berkata... [Layan!]

haha 2 3 kali baca ayat atas tu baru faham.. bunga memang banyak analoginya.

bunga ni umpama perempuan, luar cantik, tapi bau busuk macam bunga taik ayam tu, x guna jugak.

bunga mawar contohnya, banyak duri. dipanggil mawar berduri, diumpamakan sebagai perempuan yang tahu menjaga kehormatan diri.

ok maaf terkomen secara panjang2 pulak. tp, entry ni mmg menarik. sekali sekala kita perlu untuk jiwang~

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kata kila
aku tiada kamera digital. dia kata DSLR diskualifaid la. ko la join pakai kamera henfon

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@dya adriza
ops.. yakah, kejap aku bagi tanda seru sikit untuk lebih kefahaman..

neway, komen macam tu aku suka. komen panjang sikit, kita nak berdebat ni. haha

Catherine- berkata... [Layan!]

bunga kuning tandanya cemburu. ko cemburukan siapa sasa?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
mana ada. kuning tu tandanya marah akibat kecewa. simbol yang aku create sendiri

biskut berkata... [Layan!]

ada 3 sudut pandangan kat situ...dan juga 3 gambaran tentang 3 kehidupan...

pertama perhatikan bunga yang masih berbutik..hijau dan belum bersedia untuk dilihat...cintanya masih tertutup..

kedua ada bunga yang sedang mekar,rasanya ada 2..gambaran betapa ramainya yang tengah hangat dalam percintaan termasuk ko sasa..

ketiga ada bunga yang telah mengalami musim luruh...layu dan rapuh..betapa kehidupan ini sentiasa berputar..akhir penghujungnya kalau gagal meraih kebahagiaan maka kecewa yang akan kita dukung...

permulaan awal pasti ada akhirnya..yang indah dipandang itu tidak semestinya akan kekal.

alexjimmy berkata... [Layan!]

bukan lambang cinta playboy bah tu tapi lambang cinta monyet..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
terbaik bro. ada betulnya kata-kata bro tu. serba sedikit persoalan di kepalaku terjawab dengan komen tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@alexjimmy
rasanya dua2 pun bleh bro. haha

♦♦orked♦♦ berkata... [Layan!]

ade byk fasa bunga dlm gambar tu..
xde yang kekal..stiap yg mekar pn akan layu jgk akhirnya..

tp siyesly, skalik pandang kt gambar tu, mmg x kan terpandang bunga yg layu tu, duk fokus kt bunge yg tgh kembang jek,..

mcm tu kowt life kte..=)

white rose berkata... [Layan!]

ya, kau memilih bunga ini tuk tatapan mu...

tapi 1 hari nanti bunga ros jugak yang kau cari sebab nak bagi kat dr jiwa kau...

kahkahkahkah...

bunga ni cantik dimata, tapi adakah dia wangi dihati?

F.a.S.h.E.e.H.a berkata... [Layan!]

Seyes gambar ni terbaekk dan bermakna. Melambangkan pusingan kehidupan yang bukan sahaja terarah pada cinta semata-mata. Yang hidup pasti akan mati. Yang di atas akan merasai dibawah. Yang mekar akan layu. Yang cantik menjadi pujaan. Yang buruk menjadi cacian.


p/s : Aku tak penah dapat bunga. Mungkin itu bukan cinta playboy.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@♦♦orked♦♦
paham-paham la bila kata asyik mau tengok yang bunga mekar ja. hehe.. apa pun aku tak mau mcm tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
cik ros putih, malangnya bunga ros putih belum ditanam lagi. memandangkan sukar untuk berbunga. hehe..

bunga canti tp tak wangi>> mendalam maksudnya tu :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@F.a.S.h.E.e.H.a
wah, huraian fa tu lebih best la kalu aku ayatkan dalam entri ni. tapi tak terfikir mcm tu pulak.. hehe

cinta apakah fa?

diana berkata... [Layan!]

akak tak suka bunga..
kalau tanam pokok bunga suka yang ada daun saja..
kat dalam umah tak suka letak bunga.
dalam blog pun tak suka..
akak lebih suka awan..

Richard C. M berkata... [Layan!]

Bunga o bunga..! yg heran rumah aku xda bunga.. aisehmen mcm mana mau ambil gmbr.. bunga yg ada dekat2 pula layu. ambil gmbr bunga palsu la ni. eh gmbr ko tu gmbr bunga betul kan..?

putERi-kAtEk berkata... [Layan!]

ini ka bunga air teh chrisanthemum ( tak reti eja) tu??

yangyuyu berkata... [Layan!]

ni bukan jiwang sikit ni jiwang banyak ni hehe:)

nur berkata... [Layan!]

nih entry jiwang ni.. setuju dgn biskut.. biskut apakah itu?
ALL IN ONE

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

nice flower..namapk retro...bunga nie

MamaEma berkata... [Layan!]

salam... cadangan dari diana. boleh nak tanya pasal kamera... bercadang nak beli nikon d90 atau d3100 yg mn satu yg baik yea....

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
aik, kak diana memang unik :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Richard C. M
bunga asli bro. bunga di taman tu

New Hope berkata... [Layan!]

salam
,adik mmg de skill

KLIK SINI: TONGKAT

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@putERi-kAtEk
betul la tu. awin nak? bagi awin benih crisanthemum ni pos melalui aliran sungai

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@yangyuyu
baru nak publish entri yang lebih jiwang dari ni. tak jadi la. takut terover jiwang pulak

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
ter retro pulak white balance dan pic style nya. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@MamaEma
aku bukan nikonian. tapi aku pilih d90 walupun d3100 model terbaru.

cuma d90 lebih mahal dari d3100. tu yg kamu kena consider jgk. fungsi dan mode d90 adalah semi pro, d3100 utk entry level/pengguna baru

Shatra berkata... [Layan!]

ndak mau ceta psl bunga la..tp teknik fotografi ja ni..bokeh bagus n framing stunning

Faarihin berkata... [Layan!]

yup.. gambar tu boleh menceritakan pelbagai cerita.. terbaiklah bro.. hehehe.. (^^,)

haidi takeAfoto berkata... [Layan!]

semmarttt..bokeh cun abis..tone pun lawa...bile boleh berguru ni??

Fxysche Nas berkata... [Layan!]

adoi..pening bace.
kesimpulannye adelah BUNGA.
haha..

E.d.Y berkata... [Layan!]

apa kesah bunga yang layu...bunga bukan sekuntum..haha

nora berkata... [Layan!]

aku suka bunga ( erk cm pelik je comment cmni)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@haidi takeAfoto
belum boleh jadi guru la. haha.. kita sama-sama belajar :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fxysche Nas
memang pening, aku berlatih bahasa baku

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
haha tu la pasal bagi lambang bunga tu sbg cinta playboy

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nora
betul la, agak macam lesbo ja ayat camtu

mimizuzuhaha berkata... [Layan!]

bunga taik ayam pun boleh lambang cinta, eh bunga taik ayam cantek apa

LuLu berkata... [Layan!]

sasa guna lens apa ni? :D

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@mimizuzuhaha
tu bunga crisanthemum la. bunga taik ayam ada jgk dekat entri lain

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
tamron 18-270mm :)

NAJ HEBAT berkata... [Layan!]

sayang~ lambang cinta si play boy bukan ginihh!!!


bunge rose lah. berduri. ouch!!!


ok ok ok.

gua tanak terover kat sini.


tp bunge tu memang cantek.
ditangkap pula gune kamera mahal.
nak nak pulak orang nye pro.
lagi lagi kau yang kachak.


ok. gua puji lu. sila bg 20K sikalang.

beaty berkata... [Layan!]

jiwang juga c sasa ni

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata... [Layan!]

sometimes we have feel to do something different.. tak slh pun berpuisi!:D

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@NAJ HEBAT
aku bagi benda sedap aja. mahal tu. nak tak?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@beaty
haha.. entah la tiba-tiba terjiwang pulak.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@FIFIEY LYCHEE MARATION
agaknya, tapi rasa lawak pulak. semua orang nak sindir bila tiba-tiba berubah jadi lain