online counter

23 November 2010

33 Mengapa Perlu Ada Lens 50mm?

Entri kali ni serba sedikit dikaitkan dengan cerita tentang Entry Level DSLR sebelum ni. Iaitu berkaitan dengan built in motor pada DSLR, yang mana aku dah info bahawa Nikon D3000 tu tak ada benda motor ni.
Zaman bulat Cik Awek a.k.a. Cik Gendut ketika tu - oleh Canon 50mm f/1.8 II
Berbalik kepada tajuk mengapa perlu ada Lens 50mm? Sama ada dengan aperture f/1.2, f/1.4 atau pun f/1.8. Untuk lens bajet, Canon 50mm f/1.8 II hanya dengan harga RM350.[UPDATE] harga terkini RM220

Benda ni memang femes bagi pemotret tegar. Bukaan aperture yang besar menghasilkan bokeh yang sangat cun. Malah hasil gambar jugak sangat sharp. 

Lens ini jugak sangat membantu ketika suasana low light. Suasana petang pun masih boleh hasilkan gambar seperti waktu siang. Bab ni yang best.

Autofokus pun sangat laju. Malah lens ni sangat ringan. Dan yang paling penting, harga yang rendah dan mampu milik.

p/s: untuk Nikon DSLR yang tiada built in motor wajib beli lens yang ada cop AF-S. Dan dukacita jugak aku menyatakan setakat ni belum ada lens Nikkor 50mm yang bercap AF-S kan? Kepada pemotret tegar, sila jangan kecewa (boleh beli body baru kalau nak sangat benda 50mm ni). Rasa nak garu kepala tak? Ekceli boleh guna jugak tapi manual fokus la jawabnya.  

Aku tengok para pemotret di blogger ni ramai Canonian, agaknya sebab dah mula sejak guna entry Level DSLR tu. Canon 1000D entry level memang support semua  Canon EOS lens. Built in motor la katakan.

33 Komen:

teratakindah berkata... [Layan!]

bro sekarang 50mm rm220 kat low yat plaza,KL.. lens murah tp performance tinggi!!! xrugi beli...

beaty berkata... [Layan!]

bah sa mau beli la ni kalo mcm ni...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@teratakindah
good news bro. aku ingat masih harga lama. info aku tak up to date. tq utk info tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@beaty
bah try la. hehe

ejai_ej berkata... [Layan!]

hahaha.. kire aku tak bley ader la 50mm nih.. pasai aku pakai D3000.. huhuhu.. tangan aku pulak bukan macam simen... selalu gegar2... ades.. ko mengecewakan aku bro.. hahahha..

jann sinuja berkata... [Layan!]

uikss. yeke..murah uh.ngah usha2 cam baru..yang lame dah kong ehh..cam best ohh~~
*tak ksh pon kene tipu ngan hary poter..lame dah taw kene tipu sob3

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ejai_ej
boleh jugak. tapi fokus ada lambat sikit sebab ko terpaksa manual fokus. ko tau la aperture besar, miss fokus sikit kompem blur

Catherine- berkata... [Layan!]

:) aku pon pakai cam canon sejak dulu... serasi sgt...

slr, digi cam..suma canon...dslr jak lom ada lg...sedeyy! :(

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@jann sinuja
alamak. memang murah sebab lens saja. tak masuk kamera dia.

haha.. aku pun mau tipu jann jugak kalu mcm tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
fuyoh.. slr. boleh jual di kedai antik tu

hasrul hassan berkata... [Layan!]

Saya Alpanatics - Pengguna Sony DSLR A200; saya setuju .. prime lens 50mm memang best. Saya ada satu (ecewah macam banyak duit nak ada 2-3)... dan saya puas hati. Saya beli dari kawan Sony jugak.

Dan baru2 ni saya ada jumpa iklan 50mm lens diskalikan dalam pakej belian kamera - dengan harga RM50 je... tak ingat iklan Nikon atau Canon.

http://lensahasrul.blogspot.com

Thanks.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@hasrul hassan
pakej tu sesuai dengan sesiapa yang nak amik body sekali. kalau aku belum ada benda tu, konpem aku nak runding. hehe

diana berkata... [Layan!]

ye ke dia kata "peace"??
bukan dia kata..
"jom la kawen.."

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
tak la. dia kata peace selamat tinggal sebab aku ramai kawan blogger perempuan

Fello Ariza berkata... [Layan!]

adehh..

baru skrg nk brjinak nk pegang dslr..

byk kene blaja nih..

huhu

white rose berkata... [Layan!]

bro, sy beli d80 ni lens 133mm...xden yg 50mm...
eh, betul ke...

hahaha...

50mm ni mmg best jika ade ditanganku skrg ni...

sy ni bru tau je...
thanks yee

me3rma berkata... [Layan!]

saya angkat rm330..free filter..ori canon..wahh..kalu 2** murah laa..cpat angkat..memang superb hasilnya...

Faarihin berkata... [Layan!]

alahai yeker?.. takpelah.. sy guna aje ape yg ade dulu.. hehehe..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fello Ariza
perlahan2 kayuh bro. menggambar untuk suka2 atau berkarya. bergantung kepada empunya. sekurang2nya taklah terlalu taksub jugak

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
aku tak arif sgt lens nikkor ni. agaknya benda tu 18-133mm ya? otai tu

entah2 memang dah ada. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@me3rmafilter pun mahal jugak. agaknya sekali dgn harga filter tu. aku dapat free hood ES-62 selepas merunding tokeh yang dah bosan nmpk muka aku selalu muncul

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faarihin
kalu ada duit lebih boleh guna lens AF-S yg ada focal length yg panjang untuk hasilkan bokeh.

ekceli aku pun jarang guna lens ni sbb adakala event perlu nak wideview. sesuai untuk pemotret yg suka modeling dan posing2 awek cun. hehe

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

best saya suke...mau tangkap pic jarak yang dekat...

LuLu berkata... [Layan!]

lens 18-135mm ok tak? haha takde kene ngene kn :P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
tengs bro.. try la. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
aku tiada benda tu. tapi canon mmg ok agaknya

aku pakai tamron 18-270mm VC. boleh dibandingkan dengan canon 18-200mm. kualiti gmbr zoom wlupun 270 vs 200(crop out) aku anggarkan beza 5% canon terbaik.

tapi if macro, tamron 18-270mm menang banding canon 18-200mm

beaty berkata... [Layan!]

wahhh..urm..bh beli la apa lagi kan...murah juga 50mm ni kan...ok juga ka kalo tangkap gambar landscape???

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@beaty
aku lama suda pakai barang ni.. barang ni sesuai untuk mempotret wajah. modeling2 mcm ko tu sesuai jugak. memang cun. klu lenskap boleh jgk. tp klu aku, lenskap lg best pakai wide

Syam berkata... [Layan!]

Bro Sasa,
Utk nikon yg xde builtin motor (macam saya punya d5000),
Bole pakai 35mm f/1.8G (yang mana saya guna skarang ni..n luv it)
Rm850 kat shashinki
BTW, dah ada nikkor af-s 50mm f/1.4
Tapi harga..rm1850

http://shashinki.com/shop/nikon-50mm-f14g-auto-focus-nikkor-lens-p-2454.html

Sebab khas untuk fullframe
Kalo aps-c punye camera maybe dpt focal length 75mm++
Just my 2cent :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Syam
gud info bro.
boleh melegakan hati beberapa member yg dah sedikit kecewa tu.

btw, consider on crop factor 50mm pada aps-c format ni memang 75mm la. sensor kecik cover pun kecik berbeza dgn fullframe :)

biskut berkata... [Layan!]

ini kah dia...?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
apakah?

The Geeks berkata... [Layan!]

Thanks for review, it was excellent and very informative.
thank you :)