online counter

24 November 2010

37 Meditasi Ketenangan Jiwa

Andai sungai mengalir, kau turuti arus sungai itu. Dan andai kata kau temui sungai mati, maka kau dayunglah hingga kau temui aliran deras. Ketika itu kau tidak perlu berdayung lagi. Namun adakah kau akan terus hanyut? Hanyut dibawa ke mana? Ke suatu tempat yang indah atau ke jurang tebing tinggi? Masalah dan istilah flow with the water, flow like water, flow with river.... Melalut.. **update. Bongok betul. Tiba-tiba part ni aku rasa nak memaki.
Mempromosikan karya slow shutter seorang pencinta alam dan jugak rakan baik Cons Vitus
Tarik nafas dan hembus. Sambil kau renungkan kenapa perlu kau celaru. Tenang saja dalam mengharungi kehidupan. Cabaran dan dugaan hidup itu tidak akan pernah tidak wujud. Kau tidak terlepas daripada ketidaksempurnaan. Tiada manusia yang sempurna melainkan Tuhan Pencipta.

Mulakan senyuman dan kau lihat senyummu di muka cermin. Lebih baik kau ketawakan dirimu. Kenapa perlu melayan kecelaruan?

37 Komen:

Nasz berkata... [Layan!]

Kekadang bro, melayankan kerenah jiwa dapat mengajar kita lebih tentang hidup sama ada pada kita, orang lain juga pencipta. Kalau tiada kerunsingan, kekadang kita terlupa Tuhan. Situ buat kita makin dekat pada Dia. Semoga sentiasa kuat. :)

P/s; Cantik gambar! Envy you!

Shatra berkata... [Layan!]

Ada kemajuan skill ni..ha2 congra n nice job

diana berkata... [Layan!]

betul la..
kalau nak pikir pasal ujian yang datang ni
tak pernah habis pun..
akak lalui je hari2 macam biasa..
masalah??
ada jugak..
tapi tak kan nak layan masalah tu 24 jam kan??
kita pun ada orang sekeliling yang perlu dijaga..

Dayana Nasir berkata... [Layan!]

rilex la bro. air terjun yang sibuk ada virus kencing tikus tu pun rilex je mngalir. sabor..sabor. ^.~

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

bro...view yang sgt menenangkan jiwa...kalu serabut ..leh gi sana..

biskut berkata... [Layan!]

ada orang kata "senyum lah,kau tak perlu kata apa-apa..".senyum menyembunyikan apa yang celaru di dalam..ketawa, melepaskan apa yang kau rasa..diam ,menyimpanya jadi dendam...berbuat baik lar pada diri sendiri. :)

Fello Ariza berkata... [Layan!]

stuju ngan nasz..
huhu..
skeruh2 air di hulu, akan tenang dimuara jika diizinkanNya..
huhu

nama aku snow!!! berkata... [Layan!]

dlm kceleruan mu...celaru lg ati ku...hehe...nk gak join celaru2...

Ain Atika Zailani berkata... [Layan!]

wahhh...cantik betullah...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
betul jugak kata nasz tu. tiada dugaan, tiada masalah, manusia akan lupa kepada tuhan.

tengs pic tu kwn yg ambik :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shatra
ya bos, kwn yg ambik gmbr tu :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
dari kata2 kak diana, aku dpt bayangkan menarik alam perkahwinan tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Dayana Nasir
ahaha.. ada2 ja cik dye ni

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
bro, kdg2 melayan hobi fotografi ni boleh membuat kita leka dan lupa masalah. tak gitu?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
menarik. ok, ketawa memikirkan masalah. hehe

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fello Ariza
maka istilah flow with river tu masih boleh pakai agaknya berdasarkan kata-kata bro tu. menarik

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nama aku snow!!!
wah jangan la celaru. sebab masalah dengan sally ya?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Ain Atika Zailani
hehe.. kawan yg ambik gmbr tu. aku tertarik dan mempromosikan di sini

E.d.Y berkata... [Layan!]

lama xamek gambar slow shutter

eiffel berkata... [Layan!]

ni picca ker lukisan...sbb tgk aliran sungai tuh len mcm...


cantek..eh, silap lak...subhanallah...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
sama bro. tiada masa untuk merayau ke tempat-tempat mcm tu

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@eiffel
aliran air lain macam ya? tu la nama dia teknik slow shutter

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

hijau yg mendamaikan..nice pic..
wah btl2 teringin mau buat slow shutter :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
hehe.. aku jugak.. jom :)

me3rma berkata... [Layan!]

alam meamang dapat meditasi jiwa.tak yah pegi spa lelama pown..hik3

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. berkata... [Layan!]

sabar ko dik..
kak pun penat jg memikir
alang2 pikir baik lagi kak layan
blog kak.. janji ko pon jalan2 di blog kak.. hahaha..
apapun yg penting teruskan doa
sebab doa tu senjata orang2 yang beriman.. icman siap berceramah plak kak neh.. ngee..ngeeh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@me3rma
betul tu. aku tengah cari hutan yang menarik ni

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms..
layan blog mcm lega pula boleh layan monolog. ok kak, nanti aku dtg melawat :)

sarah berkata... [Layan!]

cantik view!! hehehe...d mana tu?? life must go on...we had the same problm.....hohoho guess the best things i can do is waiting...even its suck!

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

hehe klu tmptmu dekat ni..sudah skrg ku ajak ko pi outing hehe.

ejai_ej berkata... [Layan!]

uiks.. berapakah slownyer shutter speen itu? molek benar jika disertakan dengan EXIF.. bulih cedok ilmu siket..

white rose berkata... [Layan!]

dah lama aku tak pegi air terjun...
syokk ooo...

SEJUKKKK...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@sarah
ahaha.. aku x tau.. tanya kawan aku si cons tu.

just wait and see sarah :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
apa la daya kita kan. perkongsian ilmu jarak jauh pun dah memadai la kan :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ejai_ej
yang ni aku tak pasti. kawan yang ambik gmbr ni. tapi boleh set sesedap rasa bro. terlalu slow pun langsung mulus alirannya. yang penting tripod memang senjata terbaik di sini kan :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
pun boleh tenang dan hepi jgk :)

Sarah berkata... [Layan!]

true!!!! heheh wait and see..