online counter

02 November 2010

28 Kita Ceria Bersama

Bunga Taik Ayam pun best jugak. Dengan rasa syok sendiri, aku menangkap gambar bunga taik ayam yang ditanam tepi rumahku.

Hai bunga, apa hal buruk benar nama kau?
Hina, kau tak seharum Mawar berduri. Sedangkan ia berduri namun tetap dipuja.
Apa guna cantik jika ia melukakan. Namun hina menceriakan suasana... Bunga Taik Ayam, kau cantik jugak.
Hina seperti mereka, namun tetap mekar ceria bersama, Kawan.

p/s: kau jangan kata nak muntah, aku kadang2 pandai jiwa-jiwa. Ekceli nak info sambil melalut sikit, background blur di belakang tu lah yang disebut Bokeh. Nampak tu benda kabur macam disc tu? Ok, lain kali aku cerita lebih lanjut. Babai..

28 Komen:

Dayana Nasir berkata... [Layan!]

em, ini perumpamaan nak bagitau yang diri sendiri macam bunga taik ayam ke? cantik juga. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Dayana Nasir,
tak la. aku kumbang macho.

tengs Dye:)

Fello Ariza berkata... [Layan!]

xedap gak bau bunge nih..

hehe

LuLu berkata... [Layan!]

cantik kan bila nampak effect bokeh? btw pic ni sgt lawa :D

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fello Ariza,
bau taik ayam agaknya. haha

alahai aku dah lupa pulak jawab soalan tag tu. esok2 aku buat bro

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu,
tengs. memang best main kamera dgn bokeh. subjek lebih nmpk jelas

Dayana Nasir berkata... [Layan!]

kumbang macho? haha.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Dayana Nasir,
dengan bangga mengaku kumbang macho. ok apa :)

Mahira's Photography. berkata... [Layan!]

smart! Bokeh makes it very magical :) :) Keep up the great work :D

Syam berkata... [Layan!]

Beautiful bokeh!
Lens ape yg ko pakai ni n wat aperture? Hehe :)

Nasz berkata... [Layan!]

Okay you know what i want la bro! Give me 5! Hahaa~ Actually dah lama nak request ni tapi tak termintak2 pun. I want you show me something bout bokeh. Yea bokeh! Give me more! Pleaseeee~ Merayu ni. Bhahaha~

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Syam,
tengs, f/5.6, focal length dlm 120mm

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz,
tengs naz, dah lama dalam edit box kali ni baru publishkan. lain kali aku publish lagi seumpama ni ya :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Mahira's Photography,
tq :)

p[A]n[A]d[O]L berkata... [Layan!]

lawa la pic nie.
bokeh?
i've learn new tings today..ehehhe

diana berkata... [Layan!]

lawa..lawa..lawa..
bokeh??
huduhnye nama dia..

sasa..akak tag kamu..
join ye ..
jangan tak join..
rugi wooo...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@p[A]n[A]d[O]L,
nama canggih kan. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana,
canggih la nama tu.

ok la, join lagi.. haha

Syam berkata... [Layan!]

Tq 4 d info
Focal length pon bole effect bokeh kan? =)

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

lama x tgk bunga ni..bokeh cun.ambil masa masa pagi ke ni?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Syam,
yes, exactly :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih,
cahaya pagi best, tapi ada ubah setting White balance dgn pic style :)

Nik Nur Izzati berkata... [Layan!]

apa la ko melalut nih hencek sasa. kelaut aku dengar.
kah kah kah * ketawa berdekah guling pusing2

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nik Nur Izzati,
ok la aku mengaku tak pandai jiwa-jiwa

Nik Nur Izzati berkata... [Layan!]

haha. tacing ek. hah.
eleh
tulis pasal dr jiwa bleh pulak. aku ni lagi lah
x reti langsung nak jiwa2 eh

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nik Nur Izzati,
dr jiwa lain cerita la. otomatik pandai jiwa2..

aku baru bercadang nak latih ko jiwa2

afzan berkata... [Layan!]

ingatkan pakai 50mm tadi,
nasib jarak objek & background jauh
bolehla berbokeh ye dak?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@afzan,
ya bro. kalau jarak backgroud dekat kena pakai focal length yg lebih pjg lagi utk bokeh :)