online counter

30 November 2010

36 Kau Tahu Lomografi?

Macam-macam istilah yang kau rasa agak mengarut. Kali ini cerita benda ni pulak. Mesti ada yang kata not my taste bebeh. Tapi aku tak mau peduli kata kau. Aku dengan suka hati bercerita tentang benda ni pulak.
Baiklah, Lomografi? Apakah? Seni foto yang berasal dari Rusia. LOMO tu singkatan nama syarikat yang buat kamera pelik ni. Akhirnya bila dah femes, ikut suka hati manusia mewujudkan istilah Lomografi. 

Apa kena mengena dengan fotografi? Lomografi adalah suatu fenomena dalam bidang fotografi. Lomo merupakan foto bebas yang lebih subjektif tanpa menghiraukan peraturan dan teknik fotografi. Ia dihasilkan oleh kamera khas yang menghasilkan efek yang unik.  Kualiti kurang namun berbagai efek menarik.

p/s: aku tiada kamera unik ni tapi kau tau perisian Photoscape tu salah satu cara untuk menghasilkan Lomografi. Tak kisah la, kau pakai digital kamera ka, kamera henpon ka, etlis kau masih boleh hasilkan foto unik mengikut kreativiti kau sendiri.

Ekceli ada jugak aksesori DSLR khas untuk menghasilkan foto lomo, misalnya Diana-f Adapter yang mempunyai berbagai jenis dan efek. Lens Filter pun ada jugak

36 Komen:

Lina berkata... [Layan!]

ngeh! ngeh! ngeh! br2 nih aku p usha2 Lubitel..kira2 mo pigi bli..hehe..klu nda dpt angkat lubitel, pop pun kira ukih..penat pkai photoscape..mo feeling2 jg pkai camera..hehe

Apih berkata... [Layan!]

lomo tu pakai filem ka ?

mikki RANCHAK berkata... [Layan!]

yeap. pakai filem :)
i'm having fun using it :))

alah pergi ja kat kedai rip curl ada jual around rm 300.

nak fancy sikit carik kat kedai gambar. settle. mahal sikit ah tapi.

again lomo is subjective. no rules and fun!

awin nurin berkata... [Layan!]

pakcik kebun, amik pic sendiri nampak...wahahahaha....hensem betOl..........................langittu kan??hahaha

tim berkata... [Layan!]

first time dengar pasal lomo, ia adalah underwater camera.

nda tau pula lomo ni maksud dia satu jenis teknik photography

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Lina
kak, apa pasal pilih lomo otai? tp lubitel tu unik, bentuk klasik

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Apih
@mikki RANCHAK
sekarang dah ada yg digital bro.
harinezumi terperasan jugak pic benda tu ada lepak di bawah site nuffnang.

digital camera pun dah ada yg ada efek lomo misalnya benq model apa entah tak ingat

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@awin nurin
shhh.. awinn!! tu bukan pakcik kebun la. yang tu model sukarela

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@tim
bukan underwater camera la. tu salah satu jenis model lomo camera. untuk ambik gmbr underwater.

ada bermacam2 efek lomografi ni, cross process, afga, fisheye, macam2 lagi la. setakat tu yg aku tau

Syam berkata... [Layan!]

Ooo..baru la aku paham sikit pebende lomo ni..hehe..tq sasa

BTW,kalo ko free, bole tak wat satu post tentang metering? spot, evaluative dengan..err tak ingat. Sampai skang aku tak paham apa beza 3 ni..huhu.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Syam
maksudnya evaluative metering? aku pun tak paham sangat konsep tu. selalu guna setting evaluative dan partial tu ja

diana berkata... [Layan!]

tiba2 akak rasa bangga lak..
tak tahu la kenapa..

Lina berkata... [Layan!]

efek dia sasa yg susa mo cari..ko pkai adapter ka, apa ka tp feeling dia nda sma..efek dia pun nda sma..hehe..aku suda penah try holga..Diana br mo try, sbb adik aku br bli..hehe..tp yg penting efek dia mmg best..btul2 best..ko cuba pigang dlu pastu ko komen..hehe..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
ehehe.. kenapa tu kak?

Wan Zulqhairi berkata... [Layan!]

SANTEK2....

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Lina
hehe.. tapi aku mau yang filter dgn mount ring tu ja la. mount ring gedabak mengalahkan raynox. hehe

makcek bukan nenek berkata... [Layan!]

igt limosin tadi .
sobss

awin nurin berkata... [Layan!]

aritu ckp cikgu....sasa kata pakcik kebun.....arini ckp pakcik kebun.....sasa kata model sukarela....hurm.....takmo la ckp lagi....

me3rma berkata... [Layan!]

owh..suke gak pic gaya cam g nieh..nice mr.sasa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Wan Zulqhairi
tengs bro. lomo otai.. ahaha

Nasz berkata... [Layan!]

Yeahh! Aku memang gila lomography! ((: *tiba tiba*

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@makcek bukan nenek
ouh, ko nak beli limosin sebijik ya?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@me3rma
orait :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
alamak, betulkah begitu eksaited? hehe

white rose berkata... [Layan!]

sasa, baru aku paham ape itu lomografi...

aku slalu guna,tapi xtau ape bendanya...
org kawin dlu2 kan slalu guna nak bagi gambar nampak ade border cun2 nye...

ye,photoscape ade semua tu...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
ops, lomo tak berkaitan dengan border tu. dia adalah efek warna..

cross process, afga, vintage misalnya

F.a.S.h.E.e.H.a berkata... [Layan!]

Hehe. Kalau guna photoscape, aku suka gambar jadi retro sikit-sikit. Memang senang cite, edit je gambar guna photoscape. Kompem puas hati. Haha

tim berkata... [Layan!]

tadi jalan2 dekat photobucket,ternampak "holga camera".
ada kaitan dengan lomo ka tu? sebab rupa macam sama.

sudah google pasal holga, tapi still nda faham.

white rose berkata... [Layan!]

owh...salah faham...hahaha...

ampun ya pak...sy budak baru...masih blurrr...

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@F.a.S.h.E.e.H.a
lomo adalah foto retro, retro adalah lom.. hehe.. retro menarik sebab ada kelainan di antara subjek asal dengan output

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@tim
yeahh!! timah berjaya menjejak.. holga salah satu lomo kamera. ehehe.. tapi agaknya belum ada holga digital

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@white rose
tidak mengapa bu. ibu rilek saja

echah mashuri berkata... [Layan!]

1st time dtg sini dri blog kakdiana,,,ehehehe.....

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

owh ada kamera yg bole trus dapat efek lomo ke? huhu.
tp aku btl suka efek lomo ni..masih belajar2 lagi nak dapat tone2 lomo yg cantik :).

biskut berkata... [Layan!]

aku memang dah letak keutamaan lepas nih bila dah balik malaysia nak tune utk belajar sal bab2 yang mula menarik perhatian aku nih...so,sasaran pertama belajar dari Sasa karang.hehe..nice info.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@biskut
orait bro.. asalkan ko minat. aku kalau cerita bab yang aku minat memang tak pandai habis cerita. haha..

eh, ko luar dari malaysia ka skg?