online counter

12 Oktober 2010

24 Shutter Jiwa Kelajuan

Hari ni cuma nak cerita sesuatu yang kita boleh gunapakai dengan slow shutter dan speed shutter. Seperti biasa aku tak cakap banyak cuma tengok kat gambar okay.. Ambik petang tadi tau, masih fresh lagi.
Slow Shutter (1/40) - Benda camni orang sebut panning.. Jadah apa benda panning tu aku tak tau. Agak-agak masa tu kelajuan kereta ni dalam 90KM. Pemandu sempat termenung tengok aku. Apa punya drebar, tak skema langsung! Kejap lagi ko langgar tiang kat depan tu.

Speed Shutter (1/1250) - Korang jangan sangka kereta ni tengah berhenti kat situ. Ketika ni pemandu sedang memecut dalam anggaran kelajuan 90-100KM sejam. Sila percaya, korang kat luar tu yang suka pandu melebihi had laju, korang jangan konfiden kamera trafik tak sempat tangkap gambar muka korang. Yang ni kalau zoom konpem nampak muka.

Kesimpulannya, Slow shutter berguna jugak untuk tunjukkan pergerakan atau panning. Speed Shutter tu pula nampak kaku, macam kereta tu tengah parking kat situ=mesej tak sampai kat situ. Nampak tak? So, siapa nak belajar teknik mudah buat panning angkat tangan?

24 Komen:

diana berkata... [Layan!]

boleh tangkap gambo superman ni..

Fuziani JSR berkata... [Layan!]

Salam perkenalan....
Best gak ye.. thanks,info berharga

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana,
kalau akak nak, encik goku yg laju berlawan pun boleh tangkap jugak.

okey tipu lagi :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fuziani JSR,
thanx, salam perkenalan jugak..

Mahira's Photography. berkata... [Layan!]

First pic is awesome! :D :D

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Mahira's Photography,
thanx :D

kata kila berkata... [Layan!]

pergh. gua jeles siak.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kata kila,
pehal pulak? ko snap gambar potret dah cukup la. awek tak payah nak aktif sangat bab ni. haha

nurr kasih berkata... [Layan!]

nice panning..(dah angkat tgn ni, nak belajar teknik he). hari tu try buat amik bot laju tp x jadi. teknik x betul agaknya :).

aibaks berkata... [Layan!]

weh..tpi klu pki slow shutter.. camne plak nak fokus pada kete tuh? ke ko adjust lens?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurr kasih,
tq. nanti aku kongsikan dengan nurr ok. nampaknya cuma nurr yg berminat ni :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@aibaks,
dah tambah encik aibaks sekali.. benda ni tak perlu ejes lens bro. gunakan AF jugak, fokus pada subjek dan turuti pergerakan ketika snap.

kalau ramai nak tau, akan datang aku postkn entri terperinci tentang ni. InsyaAllah :)

en_me berkata... [Layan!]

ghitewww bahh..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@en_me,
idea dari entri bro yg slow shutter tu sungai tu. so cerita sikit pasal slow shutter :)

Catherine- berkata... [Layan!]

OKEH..SPEED SHUTTER TU BLEH DIPAKAI KETIKA SKODENG LAKI YANG SEDANG CURANG BAWAK BETINA LAIN DALAM KETE MENUJU KE SIAM! YESS!!!

en_me berkata... [Layan!]

ahaha.. x sangka fulakk entri me jadi inspirasi tewww

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Caterine-,
yes.. begitu la kegunaannya. bersedia untuk jadi paparazi gurl. yabedabeduu!!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@en-me,
aku pun mau jugak buat entri slow shutter bah. tapi belum puas hati ni sebab tiada sungai terdekat, melainkan air longkang. haha

kobEj0rdan~ berkata... [Layan!]

jd cmner nak elak dari gmbr kene tangkap ngan kamera polis??bawak 200kmj ker?:P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kobEj0rdan,
hmm.. 200kmj agaknya masih bleh snap. apa kata bawak dgn kelajuan jet. eh berapa kelajuan jet? 200kmj la kot

Faarihin berkata... [Layan!]

wah.. best2.. eh.. chop..chop.. nak tanye.. amik pic cam ni, de pakai flash tak?

haidi takeAfoto berkata... [Layan!]

nice panning..sharp abis kete tu..tp klu slow kan lg shutter tu lg cun..xnmpk dah shape umh kayu belakang tu..

ade satu lagi tu leh wat belakang kete tu pn trail gak..amik sharp kt depan kete je..lg cun..mmg nmpk laju abis je kete tu nnti...keep it up bro..aku follow

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faarihin
sory tak perasan, ekceli tak payah pakai flash bila sunny day mcm ni. lagi, bila pakai flash utk shutter speed akan jadi limited

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@haidi takeAfoto
tengs bro, aku terfikir jgk nak buat trail, tp masih tk terer lg :)..

kalau nak buat trail kat area blkg kereta agaknya aku kena ubah kedudukan aku kan?