online counter

29 Oktober 2010

32 Foto Pemandu Misteri

Bukan kisah tipu. Kisah ni dirakamkan pagi tadi oleh aku sendiri. Kau tengok dengan mata kepala kau sendiri gambar di bawah tu. Budak tu memandu kereta lutsinar yang cukup misteri.


Alahai kid, setakat pecut pakai gear 3 aja ingat dah boleh tanding dengan otai racer ni? Orang dah pesan pakai gear 6 tapi kau degil..

Tiada kaitan dengan ilmu untuk menjadi pelumba jalanan. Ringkasnya masa ni awal pagi. Jadi taklah cerah sangat. Bayang-bayang pun belum muncul. Untuk Shutter Speed ni aku guna 1/1000, F5.6 dengan focal length 28mm. Sebab masa tu bayang-bayang pun tak muncul (entah apa istilah cuaca ni, Overslide la agaknya) maka aku setkan ISO800. 

Ringkasnya 1/1000, F5.6, ISO800. 

Sekian. p/s: Jangan lupa pakai sitbel


32 Komen:

Nik Nur Izzati berkata... [Layan!]

semart ah gambar. hmm, leh jadi guru aku nih. hehe. cikgu sasa. hah?? *mata terkeluar melompatlompat.

Syam berkata... [Layan!]

Siapa pemandu tu sasa? hehe

annyss berkata... [Layan!]

org bz lompat jauh, dia bz kate org memandu..wakkakka..neway, thnx folow blog i yg baru beginner tu..hehhe.. xtaw nak komen kat mane..xnmpk chatbox pun...??

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

budak2 ni Pjk ke? sempat lg cikgu main kamera ye :). nice pic.

* mau tanya boleh kan-klu utk pergerakkan, biasa nurr guna mode:S tu, tp kdg2 still blur juga. kena tinggikan lagi shutter speed ye. cth ambil pic ikan arowana dlm aquarium :).

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nik Nur Izzati
wekkk! nanti la kalau aku dah terer. (majuk sbb lens lebih hensem dari aku)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Syam
budak sekolah la bro. tengah berlatih jadi pelumba terbang

Wan Zulqhairi berkata... [Layan!]

wah bagus nye..siap ada infomation detail lagi..gud3x..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@annyss
orait. alahai komen aja di mana2. kat sini pun ok la. blog aku tersangat canggih tu yang susah nak cari chatbox tu

Nik Nur Izzati berkata... [Layan!]

hahah. hencek sasa majuk??? husih, masalah berat nih. hahah
tersngat berat nih

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
budak2 tgh bersukan skg ni :)

maksud nurr mode S tu sport ka?
nur pakai manual atau Tv mode lg best. setkan shutter speed ke 1/1000 ke atas, setkan meter exposure jugak. sbb mode sport guna AI Servo & continous shoot.

Tv mode pun boleh set ke AI Servo & continous shot :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Wan Zulqhairi
hah. entah info aku tu betul atau tak, aku main lantak ikut sukati aja. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nik Nur Izzati
haha.. gurau la

Nurr Kasih berkata... [Layan!]

mode S utk shutter rasanya. kita set shutter speed dan kamera tentukan apeture. oo kena set xposure juga sbb klu dh speed tinggi jadi gelap n set continous shoot.

Tv mode yg mana ea? nikon rasanya x ada.

Nasz berkata... [Layan!]

Bhahaha~ Kelakar ar bro. Fikirkan apa tadi. :p Good shot!

nurin adilla berkata... [Layan!]

sasa!!!!!!!!!!!!
hahaha.....cuba tnya budak baju merah tu...dia ada abang tak....hahahahahahaha

Linglung berkata... [Layan!]

besar2 budak ni boleh masuk acara lompat jauh kalau gilap bakat dia hari2..hehehe

diana berkata... [Layan!]

tu lompat kat pasir ke kat tanah je..?
ingat lagi masa sekolah rendah dulu kalau lompat jauh ni,akak lompat je tak sampai pun kat pasir tu..atas rumput lagi..
tak de kuasa kuda langsung..
last2 masuk acara bawak bola pingpong dalam sudu je..
tu pun dapat no 4 je..(rumah sukan pun ade 4 je ,merah biru,kuning hijau..bayangkan akak no 4)hehheh

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

memang ada bakat jd racer tuk Malaysia...jaga kid nie betul ye bro sasa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nurr Kasih
ops.. aku sangka nurr canonian.. agaknya sama la dgn Tv Mode.

Tv mode: setkan shutter speed dan meter exposure, aperture akan disetkan secara auto sesuai dgn meter exposure yg kita tetapkn :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
biasa ja naz, alahai server down la skg ni. tenet slow sangat

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurin adilla
ouh, ko nak kirim salam dengan abang dia ka? hensem tau, masih di bawah umur

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Linglung
ok2. aku ada polish kereta. konpem kilat budak farrel ni nanti

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@diana
alahai saspen, td igt dah top10, rupanya paling muncit

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
haha. coach dia la yg latih. aku dtg menyampuk aja sambil eksyen hebat mcm coach jgk :)

hasrul hassan berkata... [Layan!]

sempoi la dapat tangkap aksi cam ni

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@hasrul hassan
musim sukan sekolah bro. ambik kesempatan jgk dgn kamera sekali :)

haidi takeAfoto berkata... [Layan!]

tinggi iso siang2 ni..600 ek..ade sebab pape ke gune iso tinggi sgt tu??lawa freeze gmbr..sekolah mane ni??

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@haidi takeAfoto
soalan best bro, ekceli kalau guna superzoom lens dlm jarak tu, benda ni la yg jadi.

kat mode shutter, bila aku dah tetapkan shutter 1/1000 & exposure meter. aku tgk indikator aperture berkelip means dia bagi warning kat situ dah capai kemasukan cahaya minimum. so letak ISO800 utk sesuaikn

Faarihin berkata... [Layan!]

wah.. pemandu yang hebat ni..
gaya macam main ski kat air tu pun ada gak.. hahaha..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faharihin,
tu la pasal. tapi rupa macam tengah tukar gear tu :)

LuLu berkata... [Layan!]

buat saye teringat cite spongebob!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu,
haha, apa kaitan dengan spongebob?