online counter

27 Oktober 2010

26 Foto Half Saturate

Macam ni lah suasana di sekolah di awal pagi. Rilek aja Cik Merah lepak kat situ. Body taklah seksi seperti Cik Evo tapi etlis isi perut masih boleh menerbangkan jiwa jugak, slow aja.


Gambar half saturate (separuh berwarna) yang mengarut ni mudah aja. Yang penting kau buka photoshop kat PC tu dulu. Nak tunjuk ni. Ada berbagai cara, biasanya orang pakai brush.

Tapi oleh sebab aku ni jenis pemalas nak edit ala-ala melukis, aku guna cara mudah aja. Cuma guna ejesmen Hue/Saturation tu.

Kau dah buka sebijik gambar tu, mulalah cari menu ni Image > Adjusment > Hue/Saturation.
Aku nak fokus kepada Saturation saja. Nampak tak ada tulis Master kat situ? Kalau klik kat situ ada keluar benda ni.
Gambar contoh tu nak kaler merah yang menonjol.
1. Pilih merah- scroll saturation ke kanan (sesedap mata memandang)
2. Pilih kaler lain - scroll saturation ke kiri (sampai jadi kelabu pun boleh, lantak kau la).
3. Selesai bila dah sedap mata memandang.

Ringkas dan mudah kan?

26 Komen:

Nasz berkata... [Layan!]

Woahhh~ Now I know bro. Selalu guna brush je. Thanks for sharing that! (: Nice pict anyway!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
tengs jugak, selamat mencuba ;)

nurr kasih berkata... [Layan!]

salam..
cool~ yg ini lg mudah dan cpt kan..baru jgk belajar2 guna brush hu. thanks for sharing :).

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurr kasih
selamat mencuba nur. boleh jugak digabungkan dengan aktiviti memberus gambar kalau rajin. :)

ELYANA YAZMIN =) berkata... [Layan!]

wahhhh... tips yang bagus..mmg memerlukan tips sekarang..
nak kumpul2 bahan lepas tu ade project! ekekekke

thanks for the share encik sasa oi =)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ELYANA YAZMIN =)
boleh tumpang join projek tak? :)

E.d.Y berkata... [Layan!]

wah2..thanks..suka blog ni..banyak kongsi ilmu yg tak pernah tau b4 dis..nak cuba lah

Robot | Sakti berkata... [Layan!]

lawalah keta merah tu.
:D

Post Terbaru Penipuan di Mudah.my. Berhati-hati!!!

Catherine- berkata... [Layan!]

aku da lama x edit2 gambar


malas!!

last aku buat tahun 2006!

gila malas!

Fathiah Farid berkata... [Layan!]

ooo..br tau, bole buat cmni gak..thx for sharing =)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
ok bro, kongsi yg aku tau. nti dah jadi pro jgn lupa dgn aku pulak :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Robot | Sakti
merah yang old skool.. haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
try la edit lagi tahun depan :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Fathiah Farid
orait, benda kecik aja :)

kata kila berkata... [Layan!]

suka lah pic ko

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@kata kila
ko nak sindir aku kan, gambar ko cun. aku jeles tgk gmbr budak2 naik beskal tu

Catherine- berkata... [Layan!]

tahun ni pun bolehhh~ ;p~

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
haha.. lantak ko la, asal ko rajin

ChiKeDees berkata... [Layan!]

cantik.tapi malas nak godek2 photoshop..nanti try

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ChiKeDees
boleh layan di masa lapang :)

Richard C. M berkata... [Layan!]

cool tips la bro.. ! minta bnyk2 tips lg..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Richard C. M
asas saja bro. aku berharap jugak ni ko syer sesuatu :)

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

tips yang menarik..thanks bro sasa

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
orait bro, benda simple :)

Shatra berkata... [Layan!]

wow smooth touching bos..nice job

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shatra
trimas bosku