online counter

26 Oktober 2010

40 Foto Abstrak Droplet

Hari ni bangun awal pagi terus ambik kamera. Dah lama kamera berbungkus dalam beg tu. Beberapa hari ni aku kurang mood untuk bercerita tentang hobi menggambar. Aku kalau takdak mood mula lah mengarut tak tentu pasal kat blog. Alahai, nak rilis tensyen konon. Nak dipendekkan cerita, maka terhasil gambar bunga di awal pagi tadi.
Aku agak gambar droplet ni boleh la dianggap sebagai foto abstrak kan. Entah la, aku ni suka melantak ikut kepala aku aja. Mesti ada yang kata komposisi aku tak betul, kenapa tak ambil gambar penuh bunga tu? Ekceli, subjek aku adalah titisan hujan. Surface pulak kelopak bunga yang kaler lembut tu.. Feel fresh kan.. Kalau ambik gambar titisan hujan atas konkrit boleh nampak segar tak?

Segarnya dunia persekitaran aku ni. Kau bayangkan sekali...... Tutup mata sambil tarik nafas.. Hembus.. Ulang seratus kali. Sekian

40 Komen:

Wan Zulqhairi berkata... [Layan!]

ni bunga alamanda kan...

nurr kasih berkata... [Layan!]

salam..wah..lovely water droplets. Outstanding macro.(erk abstrak ye? bukan makro? he apap2 je la) lama tunggu pic. apapun mmg beautiful shot la.color pun fresh :).

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Wan Zulqhairi
bab nama bunga kompem aku gagal. tapi aku tau jangan bagi bunga taik ayam dengan awek

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurr kasih
macro la agaknya, haha.. aku pun tak pasti. main lantak aja.

tapi nak panggil abstrak jgk. agaknya berbagai cara nak buat gmbr abstrak kn

unloquacious lowqie berkata... [Layan!]

okeh. cantik. muktamad!

fresh jugak. muktamad!

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@unloquacious lowqie
wani perli agaknya.. aku tau ko nak perli. ko dah tarik nafas pjg tak, dah tunjuk cara di situ

Richard C. M berkata... [Layan!]

cantik la bro.. hebat ni.. mmg freshh... eh tu air droplet air hujan ka atau air spray..?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Richard C. M
tq, yang ni air hujan asli la bro. awal pagi tadi.

tapi kalau nak buat dgn spray rasanya boleh. try la macam mana beza titisan air hujan pagi dgn spray :)

Shino berkata... [Layan!]

btul 2..feel fresh..nature2...ke ni smbur dgn pam air je?hehe...grw je bro...

~~nUyUL~~ berkata... [Layan!]

wah!~sgt suke dengan gamba ni..=)

Nasz berkata... [Layan!]

Waah dah lama tak buat aktiviti seperti ini. Bangun pagi p amik gambar. Nak buatlah esok! Hahaha~ Kesian kat cik kamera tak terguna.

Ya, tarik nafas, hembus! Fuhh~ :p

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Shino
aha.. bleh buat jgk bro. titisan air pagi, droplet nampak besar sbb close up

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@~~nUyUL~~
tengs nuyul :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nasz
ya, suasana pagi memang best utk aktiviti ni. tadi ambik gmbr lenskep jgk tp kabus embun :)

~najwa~ berkata... [Layan!]

ni kan bunga loceng..?

Catherine- berkata... [Layan!]

waa...sasa kamu sangat hebat!!

tangkap gambar eyedrop ku buleh?`

>___<

Nik Nur Izzati berkata... [Layan!]

hyaahahhahahah.
cantik cantik

Hanis Azla berkata... [Layan!]

wah sgt segar dan cantik.. hilang sikit rasa ngantuk ni..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@~najwa~
tak tau la sis. aku lantak aja ni. konon pencinta nature tapi nama bunga tak tau. hampah

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
wah, aku mau. mau ambik gambar muka ko sedang nangis. bila tu?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Nik Nur Izzati
cantik-cantik, tapi ketawakan aku

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Hanis Azla
hah tu la pasal. konpem ko dah tarik nafas seratus kali kan?

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

bro..alu suke tgok bunga nie ..rasa nak makan jer,...yum yum

aisya berkata... [Layan!]

Ha...ini dlm studio ke?

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

bro..nak tanya...macam mana dalam post blog.. pic tu leh setting size besar pic tu...tau cam ne nak buat

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@aisya
yang tu bunga kat luar :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwan
ouh nak makan ya. benda tu tak sedap. hehe..

bro, bila dah uplod pic masa edit post tu, dah nmpk pic> klik pic tu smpai terhighligt> kalau perasan ada muncul menu>pilih small/medium/large/xlarge..

aku pilih large :)

Faarihin berkata... [Layan!]

wah.. cantik.. guna lense micro eh?

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Faarihin
ya, tengs :)

unloquacious lowqie berkata... [Layan!]

xperli la..
jujur bha tu..

=)

E.d.Y berkata... [Layan!]

wooooooo..cantik bro..bravo..syabas shankar...haha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@unloquacious lowqie
ya, gurau bha :)

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@E.d.Y
tengs bete..

Catherine- berkata... [Layan!]

nanti panjang umur kita jumpa, aku cepat2 nanges depan ko okehh.....

uwaaaaaaaaaaaT___T
uwaaaaaaaaaaaT___T

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Catherine-
ok, nanti aku standy kamera teropong

LuLu berkata... [Layan!]

alangkah seronoknya klau ade lens macro ;(

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@LuLu
lebih seronok bila meminjam lens macro secara percuma. hehe

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

thanks da info cekgu sasa....nanti sy try buat

Cayril Ikhwan berkata... [Layan!]

maksud bro...masa nak upload pic tu ada pilih menu small , large tu ker...try bubh large..besar tu jugak jd nye

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@Cayril Ikhwanok bro try xlarge pulak. atau masuk ke edit html tu. pastu cari kod width= (kelebaran pic) dan height= (ketinggian pic). ubah nilai pixel kat situ. kalau tk paham sila info nti aku buat entri pulak :)