online counter

27 Oktober 2010

8 Cara Buat Scroll Archieve Widget

Tiba-tiba buat tutorial kali ni sebab seorang kakak aku tu Sis Babyyats tanya Arkib aku tu. Aku nak kata tu jugak, blog dia dah cun tu. Tapi nak lebih canggih lagi.

Maka kali ni tema blog aku dah lari tajuk sikit. Tak nak cakap banyak. Langkahnya;
1. Masuk ke Dashboard> Design> Edit HTML
2. Backup templat dulu dengan mendownload full tempate. Takut tak jadi la kan.
3. Cek box Expand Widget Templates
4. Copy dan Paste kod biru tu sebelum kod ni .post-header-line-1 {  **Updated- boleh jugak paste di atas kod ni ]]>(/b:skin) (tekan Ctrl+F untuk cari kod merah ni)

/* Scroll box by Blogger Sentral START */
#BlogArchive1 .widget-content {
height: 300px;
overflow: auto;
}
/* Scroll box by Blogger Sentral END */                                                                                                           
                                                                                                                                         Ambik dari Blogger Sentral. Dah lupa link.

Kaler kuning tu ketinggian benda tu. Kau lantak la ikut sukati kau.
5. Klik Preview dulu untuk pastikan .tiada error.
6. Kalau jadi, kau save aja, apa tunggu lagi. Sambil kau jerit kat situ, "Yahuuu, aku berjaya!!"

*[UPDATE]
Tadi Cik Nuffnang call aku masa bersiap nak bergerak ni. Aku cakap la masa tak sesuai sekarang ni. Dia kata macam ni, "we have a proposal for you but its ok if this is not the right time". Aku ok aja, tapi teringin jugak nak tau apa benda tu? Alahai, dorang nak suruh aku daftar yuran kah?

8 Komen:

❤ Baby Yats ❤ berkata... [Layan!]

thank u bro...hehehe
cun ker??? hahahaha

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@❤ Baby Yats ❤
welkem. cun dah tu, lagi pun nampak kemas..

haidi takeAfoto berkata... [Layan!]

salam bro..info bez ni..tp xde lak kt template aku post header-line-1 ni..nape ek..so klu xde nk paste code tu kt celah mane??help help

diana berkata... [Layan!]

nak cube try test la.

diana berkata... [Layan!]

takdepun .post-header-line-1{ tu..

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

lupa nak info, ada templat yg tiada benda tu.

so boleh cari kod ni pula

]]>

paste kod biru tu di atas kod ni :)

pastikan dah cek box expand widget template

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

ops sory.. kod tu macam ni. aku gantikan benda ni < > dgn ini ( )

]]>(/b:skin)

nanti masa cari gantikan ( ) dengan ni < >

Pinung is VizarD berkata... [Layan!]

kalau nak buat dengan follower mcm mana pla?? sama juga ker?