online counter

17 September 2010

8 HDR Mode


Seronok melihat beberapa hasil mode HDR daripada rakan blogger. Malah dalam bentuk smooth surface. Sejak beberapa lama 'rehat berfoto-moto', terpesona dan kemudian kembali turut sekali. Foto Raya pertama di kampung rasanya sesuai nak tunjuk smooth surface dengan background nature walaupun tidak kelihatan lasak sangat. Bukanlah hasil terbaik namun sekadar berkongsi :) 

Pernah nampak foto HDR dari laptop cousy yang nampak suram & gloomy tu, dah macam dunia imaginasi (memang ada wow factor). Tapi aku pula, setakat ni yang aku mampu hasilkan..
~selalu berusaha memajukan diri~

8 Komen:

kata kila berkata... [Layan!]

lawaaaa!ajarr ajar:P

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

woo.. yg ni pujian or sindiran? haha.. cara mudah guna photomatix software khas utk HDR. or adobe photoshop dgn cara, kila rujuk sini http://www.photoshopcafe.com/tutorials/HDR_ps/hdr-ps.htm

GRuNGe berkata... [Layan!]

Leh tolong ajar tak? Cemana ko timbulkan gambar kereta tu dan kurangkan background? Aku baru nak belajar2 gambar ni.

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@ grunge. panjang kisahnya.. selain menggunakn potret lens, soft editing pn bleh, nantikn kisah teknik menimbulkan subjek. (nti nak kena buat tutorial entry pulak)

nurr kasih berkata... [Layan!]

salam..
lawanya HDR..bila la dpt buat mcm ni..kena cuba juga ni :).

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@nurr kasih, ws. aku penah nmpk foto HDR nurr, ok apa.. input utk foto ni cuma kena jaga2 dgn photo noise & ISO setting spya last output lbih smooth & kurang noisy(berbintik2)

Shatra berkata... [Layan!]

Ada bgs jg entry ko ni..try n error, but ok

Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

@shatra, ok bos. hehe.. testing2 sampai jadi