online counter

28 September 2010

10 Dunia Macro dan Tamron 90mm f2.8

Dunia Macro agak unik apabila photographer menampilkan output seni yang selama ni tak pernah dilihat secara jelas oleh mata manusia. Aku sebagai socialist tak pasti sangat minat aku tentang Macro kerana asyik dengan merakamkan gelagat manusia. Namun, sedikit sebanyak aku mula tertarik dengan dunia Macro. 

Dunia seni yang tidak terlihat oleh mata kasar manusia ditampilkan dalam bentuk foto untuk dikongsi bersama. Cousy a.k.a abang sepupu
 memang giat aktif dengan dunia macro ni. So aku selalu rujuk dengan dia.
 ----------------------------------------------------------------

Tentang Tamron SP AF 90mm f2.8 Di Macro... Ni dia, lens cousy   yang aku rembat masa Raya hari tu. Yuhuu bestnya.. Lens panjang yang ringan, memang sesuai sangat untuk tangan yang kurang muscle macam aku. Boleh jadi alternatif kepada Canon 100mm f2.8 Macro USM yang berharga RM2730 berbanding lens ni dengan hanya RM1350 (tak pasti sangat harga latest). Nisbah jarak close up tengok sendiri di lens tu. Macro 1:1. Auto Focus pun laju dan ada butang Focus Limiter khas untuk Macro subjek sensitif dan liar.

Output yang sangat best. Bulu kaki nyamuk pun boleh tangkap, kalau nak buat potraiture siap bulu roma muka pun dia tangkap. Apatah lagi jerawat korang tu konpem tangkap volcano.

Tengok ni sebijik muka budak yang aku tangkap pakai Macro lens (bukan hasil menarik tapi nak tunjuk lens ni boleh buat potraiture juga). Yang tu ada blur sikit, yang close up fokus sampai nampak bulu roma tu tak payah tunjuklah, kesian model free tu (orang yang dimaksudkan adalah cousy aku), nanti tak pasal2 dia join contest kata kila Aku Maluuu.

Salah satu hasil output cousy (yang dah resize) dengan dunia macronya.


Tentang cousy Shatra:
~ Walau bagaimanapun, aku tetap dengan Tamron AF 18-270mm f3.5-6.3 Di II VC~ AKU is AKU


    10 Komen:

    Nurul Chomot berkata... [Layan!]

    pic lalat , lawa ! ahax

    Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

    @Nurul Chomot, pic lalat tu cousin aku yang amik ;)

    putrasharif berkata... [Layan!]

    i support 4 nice job..congra boss

    Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

    @putrasharif, ok bos, ada isu boleh dikongsi & info :)

    SHAH™ berkata... [Layan!]

    uiina sharif..makin pro ko nie..hehe
    gluck kalo income dtg blanja2 la jg ba :P

    Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

    @SHAH™, pelahan2 belajar geng. income ciput la ni, flight ke sarawak pn x sampai. haha

    nurr kasih berkata... [Layan!]

    best..klu dpt macro lens, cool je p menembak serangga kat semak2 ;).

    Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

    @nurr kasih, mmg best sbb aktiviti menangkap gmbr dah semakin pelbagai ;)

    Faarihin berkata... [Layan!]

    wah.. micro.. best2... teringin nak ada satu lense micro suatu ari nanti!! (^__^)

    Sasa Al-Sharif berkata... [Layan!]

    @Faarihin, yup dunia micro.. Macro lens memang menarik dan fokus yg sangat teliti. kalau ada benda ni sebijik nti asyik2 nk teropong serangga kecik :)